• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve nesreće istog tipa aviona u istom danu: Aerodrom Kikoboga baksuzan za Embraer 120

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U razmaku od šest sati dva aviona Embraer EMB 120 srušila se prilikom sletanja na pistu lokalnog aerodroma Kikoboga, srećom, bez stradalih putnika

  • 0

Za manje od 24 sata pista lokalnog aerodroma Kikoboga (HTMK) u Nacionalnom parku Mikumi u Tanzaniji bila je mesto dve odvojene avionske nesreće.

Da sve bude još bizarnije, u obe nesreće koje su se desile 28. novembra, stradali su avioni istog tipa: Embraer EMB 120.

U prvom incidentu, avion Embraer EMB 120 Brasilia kompanije Uniti Air Zanzibar sa registarskom oznakom 5H-MJH (serijskog broja 120358, star 22 godine, imao je tehničke poteškoće prilikom sletanja. Njemu je, naime, otkazala oprema za sletanje, navodi portal FL360aero na svom X nalogu.

U avionu je bilo 30 putnika, dva pilota i jedan član posade i samo "zahvaljujući naporima pilota i kontrolnog tornja nije bilo povređenih", navodi portal Aviation24.

Turisti koji su avionom krenuli u nacionalni park Mikumi nastavili su sa svojim aranžmanom, piše na društvenim mrežama.

Portal FL360.aero objavio je i video snimak na kom se vide oštećeni Embraeri:

U drugom incidentu čiji uzrok još uvek nije poznat, samo šest sati kasnije, oštećen je avion Embraer 120ER Brasilia kompanije Unity Air registarske oznake 5H-FLM serijskog broja 120325, star više od 27 godina, navodi se na portalu Planespotters.

Ovaj avion je prilikom sletanja udario desnim krilom u zidani objekat na aerodromu i tom prilikom oštetio nosni deo aviona prilikom udarca o tle.

I u ovom avionu koji je leteo za Zanzibar bilo je 30 putnika, uz dva pilota i dva člana posade, ali srećom ni u ovom akcidentu nije bilo povređenih. 

Tanzanijska uprava nacionalnih parkova (TANAPA) pokrenula je istragu u saradnji sa Regionalnim komitetom za odbranu i bezbednost i Odeljenjem za istragu avionskih nesreća (AAIB) pri Ministarstvu saobraćaja Tanzanije.

Pista lokalnog aerodroma Kikoboga nije oštećena, a aerodrom je nastavio da prihvata putnike i turiste, navodi se u saopštenju koje je preneto na društvenim mrežama.

(Aero.rs)

Video: Dubai Airshow 2023: Kineske akrobacije na nebu u šarenilu boja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>