• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svi letovi sa beogradskog aerodroma kasne, neki i do četiri sata: Očekuje se kaskadni efekat na saobraćaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posledično danas može doći do određenog pomeranja vremena polaska pojedinih letova Air Serbia iz Beograda, kao i faznih pomeranja vremena polaska pojedinih povratnih letova ka Beogradu

  • 1
Air Serbia A319 Salinger Igor

Većina današnjih (ponedeljak, 8. januar) letova sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla u odlasku ima manja ili veća kašnjenje, pokazuju podaci praćenje letova Flightradar24.

Jutrošnji polazak aviona na letu JU126 za Sofiju kasnio je više od dva časa, JU450 za Oslo jedan sat, isto koliko i let KL1898 holandaskog KLM za Amsterdam.

I skoro svi ostali letovi danas sa aerodroma Nikola Tesla imali su manja ili veća kašnjenja u odlasku, uglavnom u rasponu između pola sata do čak četiri sata, koliko je kasnio let JU330 za Frankfurt. Wizz Air W64071 za Ajdhoven imao je 2 sata i 40 minuta kašnjenja, Austrian Airlines OS740 za Beč oko dva i po sata, JU370 za Cirih 2 časa i 34 minuta. Let za Milano JU540 kasnio je 2 sata i 20 minuta a Lufthansin LH1411 za Frankfurt oko 2 časa, pokazuju podaci Flightradar24

Index kašnjenja (na skali od 0 do 5) na beogradskom aerodromu u 11:00 časova bio je 2.4 sa tendencijom porasta.

Kako je i sama avio-kompanija to saopštila, skoro je sigurno da će ovolika kašnjenja jutarnjih odlaznih letova Air Serbia izazvati "kaskadni efekat" na pomeranje reda letenja u drugom delu dana a veoma moguće i preliti se u noć, imajući u vidu da su ionako veoma iskorišćeni kapaciteti dodatno opterećeni intenzivnijim saobraćajem u prazničnom periodu.

Air Serbia u obaveštenju koje je poslala, kao razloge za moguće promene u redu letenja navodi "smanjene kapacitete službe za odleđivanje aviona (de-incing and anti-incing, op. aut), snežne padavine i niske temperature"

"Posledično danas može doći do određenog pomeranja vremena polaska pojedinih letova Air Serbia iz Beograda, kao i faznih pomeranja vremena polaska pojedinih povratnih letova ka Beogradu. Usled prazničnog perioda, broj letova je povećan u odnosu na prosek za ovo doba godine", navodi srpska nacionalna avio-kompanija.

Air Serbia "žali zbog eventualnih neprijatnosti i zahvaljuje putnicima na razumevanju" i dodaje da njene  "nadležne službe u saradnji sa službama kompanije Belgrade Airport preduzimaju sve što je u njihovoj moći da se saobraćaj i u otežanim uslovima odvija sa što manje odstupanja u odnosu na planirani red letenja"

(Aero.rs)

Video: ATR72-600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D. Lukić

    9. januar 2024. | 17:02

    Očigledno je, da koncesionar Aerodroma Beograd; Vinci Airports nije u stanju da u saglasnosti sa dnevnim redom letenja izvrši prskanje aviona protiv zaleđivanja pre poletanja. Naime, izgleda da na aerodromu trenutno radi samo jedna platforma za prskanje aviona pre poletanja koja ima maksimalni kapacitet od 10 aviona na sat. Zašto još nije u funkciji i nova platforma koja bi taj kapacitet prskanja aviona pre poletanja povećala na 16 aviona na sat je pitanje za milion dolara. Inače, ni kapacitet od maksimum 16 aviona na sat ne bi bio dovoljan, jer je po današnjem; 09.01.2024., redu letenja u periodu 06:45 – 07:45 planirano čak 19 poletanja. Zato nije ni čudo, da je avion Štokholm poleteo sa kašnjenjem od 4h55', za Frankfurt sa kašnjenjem od 3h30', za Milano 3h28', za Zagreb 3h09', a za Njujork sa kašnjenjem od 2h11', itd. Sada se postavlja pitanje, da li je u koncesijskom ugovoru predviđeno, da koncesionar; Vinci Airports plaća aviokompanijama penale za slučaj kašnjenja koja su očigledno prouzrokovana njegovom krivicom, kao što je to ovde slučaj. Imajući u vidu, ko je sa Vinci Airports pregovarao, dogovorio i potpisao koncesijski ugovor, skoro sam siguran da u ugovoru toga nema.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>