• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Skopje očekuje tri miliona putnika ove godine: Wizz Air smanjio broj letova, otvaraju se novi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine, aerodrom u Skoplju dočekao je rekordnih 2.883.474 putnika. U januaru je zabeležen porast od 50,5% u odnosu na prethodnu godinu

  • 0
SKP OHD aerodromi TAV TAV Airports / TAV Makedonija

Aerodrom Skoplje (SKP) očekuje da će tokom 2024. godine opslužiti više od tri miliona putnika, uprkos tome što je Wizz Air, kao najveći avio-prevoznik u Severnoj Makedoniji, značajno smanjio saobraćaj tokom leta zbog problema sa motorima koji utiču na značajan broj njegovih aviona.

"Očekujemo da će se prošlogodišnji trend rasta nastaviti i da će brojke premašiti one iz 2023. Naša očekivanja su da će Aerodrom u Skoplju samo ove godine prevesti preko tri miliona putnika", citiran je severnomakedonski ministar saobraćaja i komunikacija Blagoj Bočvarski.

Prošle godine, aerodrom u Skoplju dočekao je rekordnih 2.883.474 putnika. U januaru je zabeležen porast od 50,5% u odnosu na prethodnu godinu, a očekuje se da će se pozitivan trend nastaviti i u februaru.

SKP OHD aerodromi TAV TAV Airports / TAV Makedonija
Wizz Air, kako smo ranije pisali, primoran je da prizemlji preko četrdeset aviona u svojoj floti kako bi izvršio vanredne provere Pratt & Whitney motora što je rezultovalo osetnim smanjenjem reda letanja širom svoje mreže, pri čemu Skoplje, gde je prošle godine Wizz Air imao udeo od preko 60% prevezenih putnika, nije izuzetak. Ove letnje sezone, od 31. marta do 26. oktobra, skopski aerodrom će imati 2.082.222 sedišta na redovnim linijama.

Ovo je pad od 6,5% u odnosu na leto 2023. i direktan je rezultat smanjenja saobraćaja Wizz Air. Uprkos tome što je avio-kompanija smanjila frekvencije na brojnim letovima iz Skoplja, planira pokretanje nove linije između glavnog grada Severne Makedonije i Salcburga, najavljenog za 1. aprila.

Operater aerodroma TAV Makedonija pregovara o uvođenju novih linija. "U pregovorima smo za nove destinacije. U narednom periodu ćemo pokrenuti novu uslugu za Rigu, a takođe smo u razgovorima sa drugim avio-kompanijama za nove linije, ali je još rano reći koje", kaže Vladimir Gramatikov, Direktor razvoja marketinga i prihoda TAV Makedonije za Bloomberg Adria, a prenosi Ex-Yu Aviation.

"Radimo na dovođenju novih turoperatora i novih čarter letova, ali naravno i redovnih usluga koje će nas povezivati tokom cele godine, takođe na povezivanju Ohrida sa Turskom”, dodaje Gramatikov.

On smatra da je velika konkurencija među evropskim aerodromima za nove avio-kompanije i klijente i napominje da je čitava turistička industrija u zemlji uključena u otvaranje novih linija, uključujući turoperatore, poslovni sektor, a ponekad i lokalne samouprave. On je dodao da ambasade prečesto učestvuju u procesu ubeđivanja avio-kompanija u pokretanje novih usluga.

Osim nove linije Wizz Air za Salcburg, ovog leta airBaltic će otvoriti sezonske letnje operacije između Rige i Skoplja, dok će Pegasus Airlines započeti redovne letove iz Antalije do glavnog grada Makedonije.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>