• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

London sve popularnija destinacija: Odakle se u regionu najviše leti za britansku prestonicu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dok neka čvorišta vazdušnog saobraćaja u prestonicama država regija beleže snažan rast prometa na linijama za London, određeni aerodromi registrovali su pad u prvom kvartalu ove godine

  • 0
British Airways A320neo Salinger Igor

Letovi od i do glavnog grada Velike Britanije u prvom kvaratlu generisali su veliki broj putnika na aerodromima na prostoru bivše Jugoslavije. Dok neka vazdušna čvorišta u prestonicama država regija beleže snažan rast prometa na rutama za London, određeni aerodromi registrovali su pad u prvom kvartalu ove godine.

U prvom tromesečju 2024. godine, Zagreb (ZAG) je imao više putnika na letovima od i do Londona od svih drugih prestonica u regionu. U avionima Croatia Airlines (OU), British Airways (BA) i Ryanair (FR) letelo je ukupno 53.572 putnika što je za 1,4% manje nego u istom periodu prethodne godine, piše Ex-Yu Aviation News.

Croatia Airlines Salinger Igor

Najveći grad u Hrvatskoj povezan je sa aerodromima Heathrow (LHR) i Stansted (STN). Većinu putnika između prestonica UK i Hrvatske prevezao je Ryanair dok su brojke British Airwaysa u poređenju sa prošlom godinom u padu.

Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu (BEG) je u prošloj godini dočekao novog avio-prevoznika British Airways, a novinari portala Aero.rs bili su prisutni na ceremoniji povodom pokretanja letova britanske avio-kompanije. Upravo British Airways je generisao veliki rast broja putnika na relaciji između Beograda i Londona.

Na aerodromu u glavnom gradu Srbije je u prva tri meseca 2024. godine registrovano 51.508 putnika na linijama za London Heathrow i Luton (LTN) što je za 31,8% više nego u istom periodu prethodne godine. London i Beograd takođe povezuju Air Serbia (JU) i Wizz Air UK (W9) koji su prema pisanju Ex-Yu Aviation News povećali kapacitete na rutama za UK.

Ljubljana (LJU) je u prvom kvartalu takođe opslužila veliki broj putnika na letovima od i do Londona - tačnije njih 30.118. To je za 32,9% više putnika nego lani. Za veći promet Ljubljana može zahvaliti British Airwaysu koji je svoju sezonsku liniju za Heathrow pretvorio u celogodišnju.

A319-100 Easyjet Shutterstock

Letove za Luton je u prvom kvaratlu imao i Wizz Air ali je u februaru ukinuo ovu liniju. Ljubljanu i London povezuje i easyJet (U2) i to preko aerodroma Gatwick (LGW) - drugog najprometnijeg vazdušnog čvorišta u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Veći broj putnika na liniji ka gradu na reci Temzi registrovalo je i Sarajevo (SJJ), U prvom kvartalu opsluženo je 10.540 putnika što je za 4,3% više nego ranije. Sarajevski aerodrom trenutno je povezan sa Lutonom i Stanstedom do kojih lete Wizz Air UK i Ryanair UK (RK).

Ryanair Foto: Shutterstock

Smanjenje prometa u prvom tromesečju imala je Podgorica (TGD). Sa ovog crnogorskog aerodroma od i do Londona letelo je 12.396 putnika - za 25,2% manje nego lani. Smanjenje se može pripisati redukciji letova Ryanair UK tokom zimske sezone

Podgorica ostaje povezana direktnim letovima sa aerodromima Stansted i Gatwick koje obavlajuju Ryanair UK i Wizz Air UK.

Wizz Air A321neo Salinger Igor

Prvi kvartal bio je loš i za Skoplje (SKP), makar kada su u pitanju letovi za London. Između Severne Makedonije i Ujedinjenog Kraljevstva direktno je leteo 14.131 putnik što je za 6,6% slabiji rezultat nego u prvom kvaratlu 2023. godine, preneo je Ex-Yu Aviation News.

Skoplje ima letove za aerodrom Luton koje obavlja Wizz Air UK.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>