• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

British Airways u Beogradu posle trinaest godina: Konkurencija obara cene avio karata

Vreme čitanja: oko 4 min.

Povratak British Airwaysa će za skoro sigurnu posledicu imati smanjenje cena avio-karata između Londona i Beograda.

  • 0
British Airways A320 Shutterstock

Nakon 13 godina pauze jedna od najvećih i najpoznatijih svetskih avion kompanija vraća se na beogradski aerodrom, ponovo spremna da usluži i putnike iz Srbije - i još više spremnija da ti ti isti putnici nastave putovanje preko Londona upravo avionima British Airways ili bar avionima partnerskih kompanija iz Oneworld.

Prvi - obnovljeni - let BA888 sleteo je na aerodrom Nikola Tesla danas (31. oktobra) u 11:28 časova po lokalnom vremenu.

British Airways Salinger igor
Airbus A320neo parkiran je na gejt G5 beogradskog aerodroma gde su putnici i posada aviona dočekani i pozdravljeni od otpravnika poslova ambasade Ujedinjenog Kraljevstva Dominika Otveja i predstavnika beogradskog aerodroma kao domaćina.

Na liniji su planirana tri nedeljna polaska - svakog utorka, petka i nedelje - što obezbeđuje makar minimalan broj konekcija na druge letove u mreži Britisha.

British Airways, Prvi direktan let do Beograda posle 13 godina Foto: Nikola Tomić
Saobraćaj će se odvijati standardnim avionom za kratke i srednje evropske linije - reč je naravno o Airbusu A320 sa 174 sedišta u dvoklasnoj putničkoj konfiguraciji.

To znači da će British Airways na nedeljnom nivou nuditi preko 1000 sedišta na letovima od i do Beograda.

A320 British British Airways
Letove između Tesle i Hitoua trenutno obavlja Air Serbia koja ima sedam nedeljnih polazaka na ovoj ruti tokom zimskog reda letanja.

Indirektnu konkurenciju British Airwaysu će stvarati i Wizz Air čiji će avioni leteteti pet do šest puta nedeljno između Beograda i aerodroma Luton (LTN) tokom zime 2023./2024.

Preko Londona u svet

Povratak British Airwaysa je sigurnoznačajan događaj za najveći aerodrom u Srbiji jer se sa kompanijom mogu ostvariti mnoge konekcije ka drugim svetskim destinacijama.

Britishovo glavno čvorište ("hub") - aerodrom Hitrou - glavna je tačka presedanja za one koji lete na relaciji Evropa - Severna Amerika i obratno, te će se ovaj "koridor" konačno ponovo otvoriti ili bolje rečeno postati zanimljiviji i za srpsku klijentelu.

Iako Air Serbia već leti ka najvećem londonskom aerodromu, njenim putnicima nije najoptimalnije  da presedaju u Londonu. pa se zbog toga smatra da srpska avio-kompanija skoro prevozi većinom tzv. point2point (P2P) putnike, odnosno one koji započinju putovanje u Londonu i završavaju u Beogradu.

British Airways, Prvi direktan let do Beograda posle 13 godina Foto: Nikola Tomić
Sa druge strane, Air Serbia let za London, kao uostalom i sve druge u manjoj ili većoj meri, koristi i da "doveze" putnike koji dalje nastavljaju putovanje na drugim linijama avio-kompanije. Primer za to su u poslednje vreme putnici za Moskvu kojima je Beograd jedna od najbližirih ruta iz Zapadne Evrope do glavnog grada Rusije.

Značaj letova British Airwaysa između Londona i Beograda leži upravo u mogućnosti povezivanja na druge destinacije u mreži ove avio-kompanije. Britanski prevoznik trenutno saobraća ka 27 američkih gradova koji će od oktobra biti dostupni i putnicima iz Beograda i Srbije.

Mada British Airways fokus svoje long-haul mreže stavlja na Severnu Ameriku, mreža britanaca u Centralnoj Americi, Aziji i Africi nije za potcenjivanje.

Kompanija obavlja veliki letova ka Karibima, a među najfrekventnijim rutama u ovom regionu su Sveta Lucija, Barbados i Bahami.

Mreža u Africi je takođe respektabilna, a kao i na Karibima, najveći broj letova se obavlja upravo ka bivšim kolonijalnim posedima UK kao što su Južna Afrika, Zimbabve, Uganda, Kenija, Nigerija i Gana.

British Airways A380 British Airways
Povratak British Airwaysa je značajan i zbog pristupa mreži Oneworld alijanse koja je putnicima sa Tesle do sada bila dostupna isključivo preko Qatar Airwaysa. Ovaj savez pored Britisha čine zvučna imena kao što su American Airlines, Alaska Airlines, Iberia, Finnair, Qantas, Cathay Pacific i druga.

Ukoliko se letovi British Airwaysa pokažu kao popularni, a kompanija isovremeno pošteno zaradi na njima, nije neralno očekivati i dolazak drugih Oneworld kompanija, poput španske Iberie koja je već pristuna u regionu letovima za Zagreb.

Živela konkurencija!

Ne morate da budete mag za ekonomiju da bi ste zaključili da će povratak British Airwaysa skoro pa sigurno rezultovati smanjenjem cena avio-karata.

Najveće poboljšanje, odnosno pojeftinjenje će se osetiti na letovima Air Serbie i Wizz Aira koji od oktobra više neće držati duopol na ovoj lukrativnoj liniji.

ALS LHR www.airserbia.com
Prisustvo dva konkurenta će držati i cene British Airwaysa "normalnim" zbog čega se očekuje prava tržišna utakmica.

Uporedili smo cene karata sve tri avio-kompanije na primeru dva nasumično odabrana putovanja i došli do veoma zanimljivih saznanja kojio će skoro sigurno obradovati potencijalne putnike...no o tome u detaljnoj analizi uskoro na portalu Aero.rs.

Za sada samo informacija da se u drugoj polovini novembra može u prodaji naći karta za let Air Serbia od Beograda do Londona za skoro neverovatnih 5.226 dinara - iznos koji je "bačena rukavica" čak i niskotarifnim prevoznicima, a ne tradicionalnom British Airways!

Air Serbia Salinger Igor
Ex-Yu Aviation navodi da je na liniji London - Beograd od januara do maja ove godine letelo skoro 70.000 putnika. Zanimljivo je da je Wizz Air prevezao u ovom periodu skoro 40.000 putnika dok je Air Serbia bila prvi izbor za nešto manje od 30.000 ljudi.

Dolazak Britisha će zasigurno povećati ove brojke. Ukoliko kompanija pojača liniju za Beograd, nije neralno očekivati i preko 100.000 putnika u istom periodu naredne godine.

(Aero.rs)

Video: Proslava 10 godina Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>