• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo kako su poslovali aerodromi bivše SFRJ: Do kraja avgusta 24,9 miliona putnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom Beograd se u periodu od januara do avgusta rangirao kao 76. najprometniji na kontinentu, odmah iza Larnake, Lanzarotea i Rejkjavika, ali ispred Glazgova, Sofije i Soluna

  • 0
Aerodrom Beograd Nikola Tesla SMATSA toranj Salinger Igor

Komercijalni aerodromi širom bivše Jugoslavije opslužili su ukupno 24.872.887 putnika tokom prvih osam meseci ove  godine, govore zbirni podaci.

Interesantno je da je od tog broja čak  4,94 miliona putnika bilo samo u avgustu.

Tri aerodroma sa prostora nekadašnje zemlje istakla su se po visokoj stopi rasta. To su Zadar, sa međugodišnjim porastom u avgustu od 30,2%, Tivat sa rastom od 28,6%, i Sarajevo, koje je imalo povećanje broja putnika od 24,2%, javlja EX-YU Aviation.

S druge strane, nekoliko regionalnih aerodroma beležilo je slabije rezultate tokom meseca, uključujući Tuzlu, koja je zabeležila pad od 67,8%, Banja Luku, koja je imala 20,4% manje putnika nego u avgustu 2023. godine, i Niš, koji je izgubio 20,2% putnika međugodišnje. Aerodromi u Skoplju, Ohridu i Rijeci, takođe su zabeležili pad u poređenju sa prošlom godinom.

Kada se govori o aerodromu Beograd, on se u periodu od januara do avgusta rangirao kao 76. najprometniji na kontinentu, odmah iza Larnake, Lanzarotea i Rejkjavika, ali ispred Glazgova, Sofije i Soluna.

Hrvatska Zagreb avion aerodrom Foto: Shutterstock

Zagreb se pozicionirao kao 110. najprometniji, iza Menorke, Istočnog Midlendsa i Lidsa, ali ispred Olbije, Hanije i Prištine, koja je zauzela je 113. mesto, a Skoplje je zauzelo 136. mesto.

Sa više od 1,4 miliona dodatnih putnika do kraja avgusta u poređenju sa prošlom godinom, Hrvatska je najbrže rastuće tržište u bivšoj Jugoslaviji u 2024. godini na osnovu broja dodatnih putnika.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>