• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

IATA upozorava vlade u svetu: Zaštitite civilnu avijaciju, aerodrome, kontrole letenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodne pravne obaveze koje podrazumevaju i slobodu kretanja jednostavno neće biti ispunjene ako se granica između vojne i civilne avijacije zamagli

  • 0
Aerodrom gužva Foto: Shutterstock

Međunarodna asocijacija za vazdušni transport (IATA) izdala je saopštenje u kojem poziva vlade širom sveta da prioritetno zaštite civilnu avijaciju, posebno infrastrukturu aerodroma i infrastrukturu vezanu za kontrolu letenja tokom perioda sukoba.

"Civilna avijacija ispunjava svrhu koja prevazilazi politiku kako bi ‘stvarala i održavala prijateljstvo i razumevanje među nacijama i narodima sveta’. Čikaška konvencija, potpisana pre osamdeset godina dok je besneo Drugi svetski rat, počinje tim rečima. One su večiti podsetnik na suštinsku i jedinstvenu ulogu civilne avijacije u povezivanju ljudi i isporuci robe na velike udaljenosti. U turbulentnom svetu 2024. godine, istina preambule Čikaške konvencije  snažno odjekuje", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Civilna avijacija ne zauzima strane u političkim sukobima. Kao industrija koja zahteva efektivnu primenu globalnih standarda za funkcionisanje, avijacija podržava globalne standarde i međunarodni poredak zasnovan na pravilima na kojima se oni oslanjaju. Kao što ime sugeriše, civilna avijacija služi civilnom stanovništvu. Mora biti van domašaja svih aktera u sukobu. Ovo je čvrsto uverenje IATA-e. Još važnije, ovo je neosporna obaveza vlada prema međunarodnom pravu", objavljuje portal Travel and Tour.

Ben Gurion Foto: Shutterstock

IATA dalje navodi da međunarodne pravne obaveze koje podrazumevaju (između ostalog) slobodu kretanja unutar zemlje ali i u inostranstvu, jednostavno neće biti ispunjene ako se granica između vojne i civilne avijacije zamagli, čak i najmanje.

To bi donelo duboko uznemirujuće posledice za nevinu, civilnu populaciju, koja pokušava da preživi u sukobu, a posebno za one kojima je potrebna humanitarna pomoć, zaključuje se u saopštenju IATA.

(Aero.rs)

Video: Otvaranje novog hagara Prince Aviation: Avio-glamur u novom "dvorcu Princa"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>