Incident na aerodromu u Parizu: Airbus A380 udario u vazdušni most, avion prizemljen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije bilo povređenih među putnicima i posadom ali je Airbus A380 oštećen, a povratni let EK72 za Dubai je otkazan

Foto: Shutterstock

Airbus A380 avio-kompanije Emirates došao je u kontakt sa vazdušnim mostom na aerodromu Šarl de Gol u Parizu. Mada su isti i namenjeni povezivanju aviona i zgrade terminala, vazdušni most u glavnom gradu Francuske završio je na jednom od četiri motora Super Jumbo letelice.

Incident se dogodio u ponedeljak 22. jula nakon sletanja Airbusa A380 registracije A6-EDO na aerodrom Šarl de Gol (CDG). Avion koji je obavio lez EK71 iz Dubaija (DXB) trebao je da se parkira pored zgrade terminala i poveže za vazdušnim mostom kako bi putnici i posada mogli da se iskrcaju.

Usled još uvek nerazjašnjenih okolnosti, avion Emirates je tokom taksiranja ka gejtu motorom udario u vazdušni most, preneo je Aviation A2Z. Kako je došlo do kontakta sa letelicom za sada nije do kraja jasno.

Putnici i posada nisu zadobili povrede ali je Airbus A380 oštećen. Povratni let EK72 za Dubai je otkazan. Prema podacima servisa za praćenje letova FlightRadar24, A6-EDO se još uvek nalazi na aerodromu u Parizu.

Avion A6-EDO je 14 godina star Airbus A380 koji je isporučen Emirates 2010. godine.

Ovaj Super Jumbo bio je oštećen početkom godine kada ga je tokom prilaza aerodromu Istanbul (IST) udario grom, piše Aviation A2Z. Na vratima prednjeg dela stajnog trapa, na mestu gde je grom udario avion, tada su ostali tragovi gareži ali uprkos šeteti posada je uspela bezbedno da sleti.

(Aero.rs)