Airbus ublažio ambiciozne planove: Do kraja godine manje isporučenih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najpopularniji avion u gami Airbusa - model A320neo i njegovi derivati se ni u narednim godinama neće isporučivati onako kako je proizvođač to ranije očekivao

Foto: mediacentre.airbus.com

Evropski proizvođač aviona Airbus ima velike probleme sa lancem snadbevanja zbog čega je primoran da izmeni svoje prognoze za ovogodišnje isporuke aviona.

Prema najnovijim procenama Airbusa objavljenim u ponedeljak 24. juna, kompanija očekuje da do kraja 2024. godine kupcima dostavi oko 770 aviona. Prema pisanju portala Simple Flying, evropski konzorcijum je incijalno nameravao da isporuči oko 800 vazduhoplova.

Foto: Tanjug/AP

Najpopularniji avion u gami Airbusa - model A320neo i njegovi derivati se ni u narednim godinama neće isporučivati onako kako je proizvođač to ranije očekivao. Ambiciozan cilj proizvodnje 75 A320neo na mesečnom nivou neće biti dostignut do 2027. godine, navodi se u saopštenju kompanije.

Simple Flying prenosi da je Airbus nameravao da postigne ovu dinamiku proizvodnje i isporuka u 2026. godini.

Glavnog "krivca" za ovakvo stanje Airbus vidi u lancu snadbevanja. U saopštenju se navodi da postoje zastoji u isporuci motora, aerostruktura kao i delova za unutrašnjost aviona.

(Aero.rs)