Airbus A321XLR dobio sertifikat tipa: Od novembra leti preko Atlantskog okeana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Type Certification za sada poseduje verzija A321XLR sa CFM LEAP-1A motorima dok se validacija letelice sa Pratt & Whitney agregatima očekuje do kraja ove godine, saopštio je Airbus

Kompanija Airbus dobila je od Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva (European Aviation Safety Agency - EASA) sertifikat tipa za svoj novi avion - model A321XLR.

Sertifikat tipa (eng. Type Certification) je uručio Florian Gijerme, izvršni direktor EASA, Izabeli Bloj, glavnoj inženjerki programa A321XLR. Svečana ceremonija prijema sertfikata izvršena je danas u prostorijama EASA u Kelnu.

Type Certification za sada poseduje verzija A321XLR sa CFM LEAP-1A motorima dok se validacija letelice sa Pratt & Whitney agregatima očekuje do kraja ove godine, saopštio je Airbus.

Sertifikat tipa je odobrenje dizajna aviona i svih sastavnih delova letelice. On grantuje da je dizajn u skladu sa važećim standardima plovidbenosti, buke, izduvnih gasova i drugih normi.

Airbus A321XLR je modifikovana varijanta modela A321neo sa dodatnim centralnim rezervoarom za gorivo koji ovom avionu omogućava obavljanje dužih letova.

Program A321XLR zvanično je najvaljen 2019. godine i Airbus ga od tada reklamira kao odličan avion za letove na dugačkim i "tankim" linijama, odnosno rutama između udaljenih gradova sa relativno malom putničkom potražnjom.

Mada je Airbus obećavao dolet aviona od oko 8.700 kilometara, on će ipak biti manji zbog naknadnih promena u dizajnu novog rezervoara za gorivo.

Prvi korisnik letelice biće španska avio-kompanija Iberia koja već od novembra ove godine planira da rasporedi A321XLR na linijama iz Madrida ka SAD. Prve prekookeanske destinacije A321XLR treba da budu Vašington i Boston.

(Aero.rs)