Iz aviona pravo u voz: SkyTeam sklapa partnerstvo sa kompanijom Eurostar

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada detalji potpisanog sporazuma još uvek nisu poznati, veruje se da će putnici imati mogućnost da presedaju između voza i aviona sa jednom kartom, nalik transferima sa različitim avio-prevoznicima

Foto: Shutterstock/Olrat

Alijansa SkyTeam i kompanija Eurostar potpisali su memorandum o razumevanju za integraciju putovanja vozom i avionom. Sličan program već je dostupan putnicima avio-kompanija Star Alliance, a čini se da će i oni koji lete sa SkyTeam prevoznicima uskoro moći lakše da presedaju na voz.

SkyTeam i firma Eurostar, poznata po putničkim vozovima koji povezuju London sa kontinentalnom Evropom preko tunela ispod Lamanša, potpisali su u sredu 25. septembra memorandum o razumevanju koji predviđa buduću saradnju na integraciji intermodalnih putovanja.

U saopštenju vazduhoplovne alijanse navodi se da će zahvaljujući novom partnerstvu putnici moći da lete do glavnih aerodromskih čvorišta SkyTeam u Francuskoj, Holandiji i Velikoj Britaniji i da presedaju na voz Eurostar ili obrnuto.

Mada detalji potpisanog sporazuma još uvek nisu poznati, veruje se da će putnici imati mogućnost da presedaju između voza i aviona sa jednom kartom, nalik transferima sa različitim avio-prevoznicima. Početak ovog programa očekuje se u prvoj polovini 2025. godine.

Eurostar i član SkyTeam, avio-kompanija KLM, već imaju sličnu saradnju. Iz alijanse navode da će nastaviti kolaboraciju sa Eurostar i razvijanje integrisanog proizvoda zbog kojeg je već došlo strateškog smanjenja letova između Amsterdama i Brisela.

Foto: Tanjug/AP/Michael Probst

Slična saradnja između železničke i vazduhoplovne industrije već postoji u Nemačkoj. Intermodalna putovanja dostupna su Star Alliance putnicima koji u Frankfurtu presedaju između aviona i voza Deutsche Bahn (DB).

Putnicima je omogućeno presedanje u Frankfurtu ka drugim nemačkim destinacijama putem železnice, a za ovakav tip putovanja nije neophodno izdavanje posebne karte. Star Alliance ističe da članovi programa lojalnosti mogu ostvariti benefite (milje) i tokom vožnje vozom, dok onima koji lete u biznis i prvoj klasi aviona sleduje pristup DB premium salonu i premium sedištima u samom vozu.

(Aero.rs)