Qatar Airways kupuje 25% udela u Virgin Australia

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored proširenja mreže letova, putnici će imati priliku da koriste nove programe lojalnosti i pogodnosti koje dolaze sa partnerstvom dve prestižne avio-kompanije

Shutterstock

Qatar Airways planira preuzimanje manjinskog udela u australijskoj avio-kompaniji Virgin Australia kako bi proširio partnerstvo i omogućio nove mogućnosti za australijske putnike. Ovo partnerstvo uključuje povratak širokotrupnih aviona u flotu Virgin Australia, što će značajno proširiti međunarodnu mrežu letova ove kompanije piše Simple Flying.

Prema najnovijim informacijama, Qatar Airways namerava da preuzme 25% udela u Virgin Australia, čime bi proširio postojeću saradnju započetu 2022. godine kroz codeshare sporazum. Ova saradnja već je omogućila putnicima da koriste mreže obe aviokompanije, programe lojalnosti i pristupe njihovim salonima na aerodromima. Ovim potezom Qatar Airways planira dodatno da osnaži svoju prisutnost na australijskom tržištu, dok Virgin Australia dobija priliku za povratak na dugolinijske letove.

Virgin Australia je tokom pandemije morala da povuče svoje širokotrupne avione iz upotrebe, ali će ovaj dogovor omogućiti kompaniji da se ponovo uključi u dugolinijske operacije, koristeći avione Qatar Airways-a kroz wet lease aranžman. Ovi avioni će leteti iz popularnih destinacija kao što su Sidnej, Melburn, Brizbejn i Pert, povezujući Australiju sa Dohom, odakle će putnici imati mogućnost konekcija na preko 100 novih međunarodnih konekcija. Povratak širokotrupnih aviona predstavlja važan korak za Virgin Australia, koja trenutno operiše isključivo flotom koju čine  avioni Boeing 737.

Generalna direktorka Virgin Australia Group, Jayne Hrdlicka, naglasila je da je ovo partnerstvo važan deo dugoročne strategije kompanije. Ona je istakla da će novi dogovor omogućiti avio-kompaniji da se dugoročno takmiči na tržištu, što će doneti više izbora i povoljnije cene za putnike, ali i povećanje broja radnih mesta u australijskoj avijaciji.

Najava dolazi u vreme kada je australijska vlada odbila zahtev Qatar Airways-a za dodatne letove u Australiju, izazivajući kontroverze na tržištu. Preuzimanje manjinskog udela u Virgin Australia moglo bi izazvati značajne promene u avio-industriji, posebno kada se uzme u obzir trenutna dominacija Qantas-a. Qantas je suočen sa sve većim kritikama zbog svoje pozicije na tržištu, dok su ove godine dve druge australijske avio-kompanije, Bonza i Rex, suočene sa ozbiljnim finansijskim izazovima, ušle u stečaj.

Qatar Airways vidi ovu saradnju kao priliku za povećanje konkurencije na australijskom tržištu, što bi, prema rečima generalnog direktora Qatar Airways-a, Badr Mohammed Al-Meera, moglo doneti pozitivne promene za putnike. On je dodao da konkurencija podiže standarde u avijaciji, a ovaj dogovor će podržati i lokalnu ekonomiju, kao i stvaranje novih radnih mesta.

Virgin Atlantic / Foto: Tanjug/AP

Očekuje se da će ovaj dogovor doneti brojne pogodnosti za putnike, uključujući fleksibilnije rasporede letova, veće mogućnosti za prikupljanje i trošenje bodova programa lojalnosti kroz Velocity i Qatar Airways Privilege Club, kao i konkurentnije cene. Virgin Australia planira da već 2025. godine uvede nove letove sa širokotrupnim avionima, čime će se značajno povećati mogućnosti za australijske putnike da se povežu sa destinacijama širom sveta.

Pored proširenja mreže letova, putnici će imati priliku da koriste nove lojalne programe i pogodnosti koje dolaze sa partnerstvom dve prestižne aviokompanije, što će doprineti većoj konkurenciji i unapređenju usluga na tržištu avio-saobraćaja u Australiji.

(Aero.rs)