Radnici Boeinga nastavljaju sa štrajkom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema poslednjim procenama iznetim u medijima, štrajk je do danas koštao kompaniju više od 1,4 milijarde dolara

Foto: Tanjug/AP

Radnici u Boeingu nastavljaju sa štrajkom: Međunarodna asocijacija mehaničara i radnika u vazduhoplovstvu (IAM) objavila je da su razgovori o rešavanju štrajka mehaničara "prekinuti bez daljeg dogovora".

Radnici Boeinga i predstavnici menadžmenta seli su u petak za pregovarački sto na "posredovane razgovore" s nadom da će rešiti štrajk.

"Uz podršku Savezne službe za posredovanje i mirenje (FMCS), vodili smo iskrene razgovore o potrebama naših članova i očekivanim rezultatima koje oni žele postići", saopštio je sindikat, u izjavi objavljenoj istog dana kada je održan sastanak.

Međutim, nije postignut zajednički dogovor, a razgovori o okončanju štrajka su "prekinuti" bez "dodatnih datuma zakazanih za nastavak pregovora". Uslovi sindikata za okončanje štrajka uključuju povećanje plata od 40% i vraćanje penzionog plana koji je ukinut pre oko 10 godina.

Prema radnicima iz IAM Distrikta 751 (koji okuplja zaposlene u Boeingu), sindikat je naglasio važnost vraćanja definisanog penzionog plana. Sindikalci su, kako navodi Aerotime, dodali da, iako su razgovori bili direktni, nije bilo napretka po pitanju penzija.

"Kompanija ostaje uporna u stavu da neće odmrznuti definisani penzioni plan", rekao je sindikat. "Kompanija takođe nije želela da ozbiljno razgovara o drugim pitanjima koja su članstvu prioriteti, kao što su veće plate, brži napredak u zaradama i više slobodnih dana." Prestavnici sindikata su "i dalje otvoreni za razgovore s kompanijom, bilo direktno ili uz posredovanje", i "nastaviće da se bore za pitanja koja su im važna".

Boeing je, prema saopštenju menadžmenta, "23. septembra dao najbolju i konačnu ponudu ugovora" štrajkačima, koja je uključivala povećanje plata od 30% za zaposlene u naredne četiri godine i dodatne bonuse. Međutim, radnici su odbili ponudu, nastavljajući najveći štrajk u Boeingu u poslednjih 16 godina. Prema poslednjim procenama iznetim u medijima, štrajk je do danas koštao kompaniju više od 1,4 milijardi dolara. 

(Aero.rs)