Air Srbija predstavila treći avion za dugolinijski saobraćaj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi širokotrupni erbas srpske nacionalne avio-kompanije nosi oznaku EXPO2027

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Treći širokotrupni avion Air Srbije Airbus A330-200, registarske oznake YU-ARD, sa vizuelnim identitetom EXPO 2027 svečano je dočekan na beogradskom aerodromu. Taj avion namenjen je za dugolinijski saobraćaj sprske nacionalne avio-kompanije, a njegov jedinstveni izgled predstavlja svojevrsnu promociju predstojeće Specijalizovane izložbe EXPO 2027, koja će se od 15. maja do 15. avgusta te godine održati u Beogradu.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

„Širenje mreže destinacija dugolinijskog saobraćaja usko je povezano sa razvojem flote aviona koji mogu da obavljaju te letove. Letove do Severne Amerike i NR Kine obavljamo sa dva aviona tipa Airbus A330-200, a sada je naša flota osnažena novim avionom istog tipa. U susret predstojećem EXPO 2027 i u želji da damo doprinos promociji tog važnog događaja za Republiku Srbiju i ceo region, odlučili smo da treći širokotrupni avion Air Srbije dobije vizuelni identitet te specijalizovane izložbe. Očekujemo da će do kraja 2024. godine u našu flotu stići još jedan avion istog tipa, koji će biti brendiran na isti način. Od Čikaga i Njujorka na Zapadu do Tjenđina i Guangdžoua na istoku avioni nacionalne avio-kompanije predstavljaće Srbiju i EXPO 2027 pred globalnom publikom“, rekao je Jirži Marek, generalni direktor Air Srbije.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Treći širokotrupni avion Air Srbije proizveden je 2014. godine, ima konfiguraciju sa 22 sedišta u biznis klasi i 240 u ekonomskoj klasi, Rols-Rojs motore čija je jačina (Engine Thrust) 71100 N, dok je raspon krila letelice 60 metara, a dužina približno 59 metara. Avion može da leti na maksimalnoj visini od 41.450 stopa. EXPO 2027 vizuelni identitet letelica je dobila u Lisabonu i za to je upotrebljeno 270 specijalnih nalepnica (dekala).

Postojeći Airbus A330-200, registarske oznake YU-ARB sa likom i imenom Nikole Tesle stigao je u flotu Air Srbije u aprilu 2021. godine, dok se drugi avion istog tipa, registarske oznake YU-ARC, pridružio floti srpske nacionalne avio-kompanije u novembru 2022. godine. Taj avion nosi ime i lik čuvenog naučnika i pronalazača srpskog porekla Mihajla Pupina.

(Aero.rs)