Cyprus Airways odustao od baze u Ljubljani

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kiprani želeli da osnuju virtuelnu kompaniju koja bi imala svoj brend, ali bi većina operacija bila poverena kompaniji sa sedištem u Nikoziji

Shutterstock

Predstavnici kompanije Cyprus Airways odustali su nakon nekoliko sastanaka sa slovenačkom vladom od ideje da otvore bazu u Ljubljani. Kompanija je istovremeno odlučila da u ovom trenutku ne otvara letove na ruti ka glavnom gradu Slovenije.

Slovenačka ministarka za infrastrukturu, Alenka Bratušek, izjavila je ovog proleća da vlada razmatra predlog Cyprus Airwaysa da pokrene usluge sa aerodroma Jože Pučnik, napominjući da je avio-kompanija aplicirala za subvencije ka "priličnom broju destinacija". Cyprus Airways je i prošle godine tri puta vodio razgovore sa slovenačkom vladom.

Kiparska kompanija osmislia je koncept osnivanja posebnog poslovnog entiteta koji bi imao svoj brend, ali bi većina operacija bila poverena kompaniji sa sedištem u Nikoziji. Virtuelni prevoznik bi imao koristi od EU certifikata za operatera vazduhoplova, kao i od usklađenosti sa EASA i IOSA standardima.

Shutterstock

Ovaj koncept je ranije takođe predstavljen crnogorskoj vladi. Međutim, Cyprus Airways se suočio sa problemima vezanim za motore svojih Airbus A220 aviona, koji koriste motore Pratt & Whitney, što je primoralo aviokompaniju da unajmi veći broj aviona i smanji broj operacija.

Cyprus Airways je odustao od planova za kupovinu dodatnih šest A220 aviona, a problemi sa motorima su negativno uticali na finansijsku situaciju kompanije.

Foto: Shutterstock

Slovenačka vlada pokušava da poboljša vazdušnu povezanost zemlje putem serije javnih poziva avio-kompanijama. Šesti javni poziv je pokrenut nekoliko dana nakon što prethodni nije privukao nikakvo interesovanje o čemu je pisao i Aero.rs.

Luxair, airBaltic, Norwegian Air Shuttle, Iberia i Cyprus Airways su aplicirali na prethodnim tenderima, a za Cyprus Airways rečeno je da nije dostavio kompletnu dokumentaciju.

(Aero.rs)