• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planovi za osnivanje avio-kompanije: Slovenia Air želi da leti iz Maribora i u Hong Kong

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva Anisos specijalizovana za ulaganje u vazduhoplovnu industriju tražila od vlade u Ljubljani poreske olakšice za grinfild investiciju

  • 0

U Ljubljani su održani razgovori između delegacija Ministarstva finansija Slovenije i predstavnika holding kompanije Anisos sa Britanskih Devičanskih Ostrva sa samo jednom temom: osnivanje slovenačkog avio-prevoznika.

Anisos, specijalizovan za ulaganja u vazduhoplovstvo i vazduhoplovnu tehnologiju obavio je i razgovore sa predstavnicima Ministarstva za infrastrukturu sa istom agendom.

Nova potencijalna kompanija nosila bi ime Slovenia Air.

„Predstavnici Anisos holding kompanije predstavili su nam svoje planove u vezi sa osnivanjem nove avio-kompanije sa sedištem u Republici Sloveniji. Zanimalo ih je naše viđenje vazdušne povezanosti Slovenije i mogućnostima za dobijanje poreskih olakšica za takozvane grinfild investicije", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Na osnovu prvobitnih planova, Slovenia Air bi saobraćao iz Maribora do više evropskih aerodroma, ali bi leteo i za Hong Kong. Time bi Maribor postao čvorište za transfere između Evrope i Azije.

Ovaj plan ima velike sličnosti sa planovima kompanije SHS Aviation, koja je dobila koncesiju za mariborski aerodrom 2017. i planirala da uspostavi sličnu avio-kompaniju sa letovima za Evropu i Aziju. SHS Aviation je raskinula ugovor o koncesiji aerodroma počettkom 2019. godine, pre bankrota slovenačke kompanije Adria Airways (u septembru 2019)  prenosi Ex-Yu Aiation News.

Tokom prva tri kvartala ove godine, mariborski aerodrom, koji nema komercijalne letove, prevezao je 3.536 putnika.

Slovenačka vlada još razmatra mogućnost osnivanja novog nacionalnog prevoznika kroz model javno-privatnog partnerstva, o čemu je Aero već izveštavao.

Do sada je o tom pitanju razgovarala sa slovenačkom Ameliom International, kao i sa kompanijom Cyprus Airways, dok je kompaniji airBaltic predložila da uspostavi bazu u Ljubljani.

Ranije je vlada saopštila da će ove jeseni biti izneti dodatni detalji o planiranom novom prevozniku koji će zameniti Adria Airways, koji je bankrotirao pre više od četiri godine.

"Sloveniji je potrebna avio-kompanija, pitanje je pod kojim uslovima, a svakako će joj trebati strateški partner. Ne treba da budemo srećni i zadovoljni samo zato što ima dovoljno aerodroma u našem susedstvu", rekao je u septembru slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Matjaž Han.

(Aero.rs/AB)

Video: Air Serbia Airbus A330

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>