Boeing obustavlja pregovore i povlači ponudu za povećanje plata štrajkačima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poslednja runda pregovora, vođena uz posredstvo federalnih medijatora u ponedeljak i utorak, nije rezultirala dogovorom: Obe strane ostale na početnim pozicijama

Foto: Tanjug/AP

Boeing je saopštio da je povukao svoju ponudu za povećanje plata za oko 33.000 svojih radnika u SAD-u, nakon neuspešnih pregovora sa predstavnicima sindikata, dok štrajk ulazi u četvrtu nedelju. Kompanija trenutno nema planove za dalje pregovore.

Poslednja runda pregovora, vođena uz posredstvo federalnih medijatora u ponedeljak i utorak, nije rezultirala dogovorom. Kako je navedeno od strane izvora upoznatog sa situacijom, obe strane su ostale na svojim početnim stavovima.

“Nažalost, sindikat nije ozbiljno razmotrio naše predloge,” izjavila je Stephanie Pope, predsednica Boeing Commercial Airplanes, u saopštenju upućenom zaposlenima, opisujući zahteve sindikata kao „neprihvatljive“. „Dalji pregovori trenutno nemaju smisla i povukli smo našu ponudu“, dodala je Pope, napominjući da Boeing preduzima korake kako bi sačuvao gotovinu.

Prethodno u utorak, Reuters je izvestio da Boeing razmatra mogućnosti prikupljanja milijardi dolara prodajom akcija i hartija od vrednosti sličnih kapitalu, dok su fabrike za proizvodnju njegovih najprodavanijih modela 737 MAX, 767 i 777 obustavljene. Kompanija, koja je blizu gubitka svog  investicionog rejtinga, uvela je i privremeno odsustvo za hiljade zaposlenih, što znači da radnici neće primati novac i imati zdravstveno osiguranje.

Foto: Tanjug/AP

Radnici koji su u štrajku u Boeing-ovim fabrikama na Zapadnoj obali zahtevaju povećanje plata od 40% u periodu od četiri godine i ponovno uvođenje beneficiranih penzija koje su ukinute pre deset godina. Više od 90% radnika glasalo je protiv prethodne ponude o povećanju plata od 25%, pre nego što su započeli štrajk. Boeing je prošlog meseca dao poboljšanu ponudu, koju je opisao kao „najbolju i konačnu“, predloživši povećanje od 30% i povratak bonusa na osnovu performansi, ali je sindikat nakon ankete među članovima zaključio da to nije dovoljno.

Pope je izjavila da je Boeing-ov tim pregovarao u dobroj veri i izneo nove i poboljšane predloge, uključujući povećanje neto prihoda i poboljšane uslove za penzionisanje. Međutim, Međunarodna asocijacija mašinista i radnika u vazduhoplovnoj industriji izjavila je da je Boeing odlučan u nameri da ostane pri svojoj prošlomesečnoj, nepromenjenoj ponudi.

Sindikat je kritikovao Boeing jer nije predložio nikakvo povećanje plata, uslova rada i doprinosa za penzije.

(Aero.rs)