Preokret: Boeing optužio 33.000 radnika koji su u štrajku za loše namere prema kompaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pre nego što je menadžment kompanije optužio radnike za miniranje pregovora, sindikat uputio poruku: Ovo je snažna poruka Boeingu, industriji i svakom radniku u ovoj zemlji: nećemo odustati

Foto: Tanjug/AP

Rukovodstvo Boeinga je, nakon neuspešne treće runde pregovora sa štrajkačima koja je održana 8. i 9. oktobra, podnelo prijavu Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB) zbog "nepoštene radne prakse": praktično - oni optužuju 33.000 radnika Boeingovih fabrika na zapadnoj obali SAD za "pregovaranje u lošoj nameri".

Boeing je podneo prijavu 10. oktobra 2024. godine, tvrdeći da je tamošnji sindikat - Međunarodna asocijacija mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM), koja zastupa radnike u štrajku, učestvovala u "šablonu pregovora u lošoj nameri" dok štrajk ulazi u petu nedelju.

Kako prenosi Business Standard 11. oktobra 2024, kompanija je u prijavi Odboru izjavila da je narativ sindikata "obmanjujući", što otežava pronalaženje rešenja za zaposlene.

Foto: Tanjug/AP

Menadžment kompanije je odlučio da podnese prijavu kako bi NLRB i ostali zainteresovani imali "tačnu sliku događaja proteklih nekoliko nedelja", navodi se u saopštenju Boeinga, piše Aerotime.

"Rešenje će biti ono koje podržava radnike, a istovremeno omogućava uspeh kompanije", izjavio je američki sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž 10. oktobra 2024. godine na konferenciji za novinare u sedištu ministarstva. "Verujemo da je moguće postići dogovor."

Foto: Tanjug/AP

Do 11. oktobra 2024. godine, radnici IAM-a nisu odgovorili na prijavu. Dan ranije, sindikat je na Fejsbuku objavio saopštenje, čvrsto držeći svoje pozicije i navodeći da Boeing ne postoji bez IAM-a.

"Ovo je snažna poruka Boeingu, industriji i svakom radniku u ovoj zemlji: nećemo odustati“, dodao je sindikat. "Svaki korak koji zajedno preduzimamo je još jedan korak ka obezbeđivanju ugovora koji zaslužujemo, ugovora koji odražava vrednost našeg rada i budućnost za koju se borimo."

Foto: Tanjug/AP

Krajem septembra, Boeing je dao "svoju najbolju i poslednju ponudu ugovora" 23. septembra 2024, koja je uključivala povećanje plata od 30% za zaposlene u naredne četiri godine, plus dodatne bonuse, na šta je sindikat oštro odgovorio navodeći da ponuda "nije dovoljna", jer traže povećanje plata od 40% i povratak penzionog plana koji je ukinut 2014. godine, o čemu je naš portal opširnije pisao u posebnom tekstu.

Očekuje se da će Boeing izgubiti oko 10 milijardi dolara u 2024. godini, pod pretpostavkom da se štrajk završi u poslednjem kvartalu 2024, prema nedavnom izveštaju S&P Global.

(Aero.rs)