Američko ministarstvo saobraćaja kaznilo sa četiri miliona dolara kompaniju Lufthansa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grupi od 128 putnika koji su leteli iz Njujorka za Budimpeštu pre dve godine bilo uskraćeno ukrcavanje na povezani let u Frankfurtu zato što su mnogi nosili ortodoksnu jevrejsku odeću

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo saobraćaja SAD (Department of Transportation - DOT) kaznilo je nemačku avio-kompaniju Lufthansa  sa četiri miliona dolara (3,8 miliona evra) zbog diskriminacije 128 jevrejskih putnika u maju 2022. godine. Ovo je najveća kazna vezana za narušavanje ljudskih prava koju je DOT ikada izrekao nekoj avio-kompaniji.

Putnicima, od kojih su mnogi nosili tradicionalnu ortodoksnu jevrejsku odeću, bilo je uskraćeno ukrcavanje na povezani let u Frankfurtu dok su putovali iz Njujorka za Budimpeštu, piše portal Aviation24.

Istraga Ministarstva saobraćaja otkrila je da je Lufthansa zabranila grupi da se ukrca na povezani let zbog navodnog neprikladnog ponašanja nekoliko putnika, iako većina njih nije bila umešana niti su se međusobno poznavali. Ovaj čin kolektivnog kažnjavanja ocenjen je kao diskriminacija.

Američki sekretar za saobraćaj Pit Butidžidž naglasio je da nijedan putnik ne bi smeo da se suoči sa diskriminacijom, a da "ova kazna naglašava posvećenost ministarstva da drži avio-kompanije odgovornima za njihov odnos prema putnicima".

Kazna dodatno pojačava niz mera koje je DOT preduzeo kako bi ojačao zaštitu potrošača i osigurao pravičnost u avio-industriji, zaključuje portal Aviation24.

(Aero.rs)