Putnik SWISS-a uhapšen nakon pokušaja upada u kokpit tokom leta za Cirih

Vreme čitanja: oko 1 min.

Protiv njega su podignute optužbe za ometanje rada posade, fizički napad i seksualno zlostavljanje, sa potencijalnim kaznama koje uključuju zatvorsku kaznu do 20 godina i novčane kazne od stotine hiljada dolara

Putnik na letu SWISS-a iz Njuarka za Cirih uhapšen je nakon što je pokušao da uđe u kokpit i napadne članove kabinskog osoblja. Incident se dogodio 31. marta ove godine na letu LX19. Jan Daeninck, državljanin Belgije, izazvao je pometnju ubrzo nakon poletanja, zbog čega je avion morao da se vrati nazad na aerodrom Newark Liberty.

Prema izveštaju američkih vlasti, Daeninck je najpre prišao stjuardesi, neprimereno je dodirnuo i počeo da viče. Nakon što je ona uspela da se oslobodi, Daeninck je krenuo ka kokpitu, gde je nasilno pokušavao da otvori vrata udarcima i šutiranjem. Ubrzo je jedan muški član posade intervenisao, ali je i on postao žrtva fizičkog napada, zadobivši više udaraca pesnicama. Na kraju, ostali članovi posade uspeli su da savladaju putnika i zadrže ga blizu kokpita do sletanja.

Zbog opasnosti po putnike i posadu, pilot je odlučio da se avion vrati u Newark, gde je Daeninck uhapšen po sletanju. Protiv njega su podignute optužbe za ometanje rada posade, fizički napad i seksualno zlostavljanje, sa potencijalnim kaznama koje uključuju zatvorsku kaznu do 20 godina i novčane kazne od stotine hiljada dolara.

Povređeni član kabinskog osoblja prebačen je u bolnicu, gde je primio neophodnu medicinsku pomoć zbog povreda zadobijenih tokom incidenta. Putnici su prebačeni na novi let sledećeg dana, koji je bez problema stigao u Cirih.

Let LX19 je deo svakodnevnih linija Swiss International Airlines-a između Njujorka i Ciriha, a incident se dogodio dok je avion leteo na visini od oko 21.000 stopa iznad Konektikata. Avion je bezbedno sleteo nazad u Newark, nakon samo 39 minuta u vazduhu.

Iz kompanije SWISS saopštili su da cene napore američkih vlasti u procesuiranju slučajeva neprimerenog ponašanja putnika, kao i da će nastaviti da sarađuju u takvim slučajevima kako bi se osigurala sigurnost na njihovim letovima.

(Aero.rs)