Uoči glasanja štrajkača: Boeing u dugovima, manjak u trećem kvartalu šest milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poverenje u našu kompaniju je narušeno. Imali smo ozbiljne propuste u našem radu širom kompanije, što je razočaralo mnoge naše klijente - rekao je Keli Ortberg, prvi čovek kompanije

Foto: Tanjug/AP

Sudbina kompanije Boeing je na raskrsnici. Ovo je u najkraćem zaključak novog generalnog direktora, Kelija Ortberga, čoveka koji je pre nekoliko meseci doveden kako bi američkog giganta izvukao iz problema.

Globalni proizvođač aviona prijavio je ogroman gubitak od preko šest milijardi dolara u trećem kvartalu, nakon što je u septembru počeo štrajk 33.000 radnika u proizvodnji, uz milijarde dolara gubitaka vezanih za komercijalne i odbrambene programe.

Boeingov gubitak dolazi u trenutku kada se kompanija bori da se oporavi od problema u proizvodnji i višestrukih federalnih istraga nakon eksplozije panela tokom leta Alaska Airlinesa 1282 u januaru.

Foto: Tanjug/AP

U septembru je 33.000 radnika iz proizvodnje otišlo u štrajk nakon što nisu uspeli da sa menadžmentom postignu dogovor o novom kolektivnom ugovoru, što je dovelo do zatvaranja pogona u oblasti Sijetla, prenosi CBS News.

Ortberg, koji je ranije ovog meseca najavio smanjenje broja zaposlenih za 10% radne snage (oko 17.000 radnika), u sredu, 23. oktobra je upozorio da je budućnost kompanije "na raskrsnici":

xdn

"Poverenje u našu kompaniju je narušeno", napisao je. "Imali smo ozbiljne propuste u našem radu širom kompanije, što je razočaralo mnoge naše klijente." Boeing ne može da proizvede nove avione 737 dok ne okonča petonedeljni štrajk 33.000 radnika iz proizvodnje. U svojim izjavama, Ortberg je napisao da mu je jedan od glavnih ciljeva okončanje štrajka.

U sredu uveče, Međunarodna asocijacija metalaca i vazduhoplovnih radnika otkriće da li su štrajkači spremni da se vrate na posao. Članovi sindikata u oblasti Sijetla i drugde glasaće o Boeingovoj ponudi koja uključuje povećanje plata od 35% u naredne četiri godine, bonuse za potpisivanje ugovora od 7.000 dolara i zadržavanje bonusa za performanse koje je Boeing želeo da ukine.

Foto: Shutterstock/First Class Photography

"Veoma se nadam da će paket koji smo predložili omogućiti našim zaposlenima da se vrate na posao kako bismo se odmah mogli fokusirati na obnovu kompanije", napisao je Ortberg. "Kada se vratimo, predstoji nam zadatak ponovnog pokretanja fabrika i lanca snabdevanja."

Na osnovu zarade po akciji, Boeing je izgubio 9,97 dolara za period koji se završava 30. septembra, sa prilagođenim gubitkom od 10,44 dolara po akciji. Prihodi su iznosili 17,84 milijardi dolara, što odgovara procenama sa Vol Strita.

(Aero.rs)