Delta Air Lines tuži Crowdstrike za 500 miliona dolara: Pad IT sistema izazvao višemilionsku štetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada se sa posledicama pada sistema suočavao veliki broj aerodroma i avio-prevoznika širom sveta, malo koja kompanija je osetila efekte problema IT mreže kao Delta Air Lines

Foto: Shutterstock/Lukas Wunderlich

Avio-kompanija Delta Air Lines tužila je firmu Crowdstrike zbog pada IT sistema i posledica koje je to imalo po njene avio-operacije. Prevoznik iz Atlante traži 500 miliona dolara kao kompenzaciju za pretrpljenu štetu.

Pravni tim Delta Air Lines je sudu u okrugu Fulton u petak 25. oktobra podneo tužbu protiv Crowdstrike, kompanije specijalizovane za sajber bezbednost, koja je došla u žižu javnosti tokom globlanog pada IT sistema sredinom ove godine.

Avio-kompanija optužuje Crowdstrike za nemar prilikom ažuriranja softvera zbog kojeg je došlo do globalnih problema sa Microsoft Windows operativnim sistemom, piše PYOK.

Foto: Shutterstock/rafapress

Mada se sa posledicama pada sistema suočavao veliki broj aerodroma i avio-kompanija širom sveta, malo koji prevoznik je osetio efekte problema IT mreže kao Delta Air Lines. Američka avio-kompanija je otkazala 5.000 letova za pet dana - više nego American Airlines i United Airlines zajedno.

Veruje se da je Delta potrošila oko 500 miliona dolara za isplatu kompenzacija putnicima, povraćaj novca za otkazane letove kao i hotelske smeštaje za posade.

Foto: Shutterstock

Avio-kompanija će pokušati da na ime odštete dobije pola milijarde dolara od Crowdstrike jer ovu firmu smatra odgovornu za probleme koji su nastali 19. jula. Delta Air Lines u tužbi navodi da se kompanija za sajber bezbednost nije držala osnovnih standarda IT industrije poput postepenog uvođenja promena u sistem.

Portal PYOK prenosi da su Microsoft i Crowdstrike ranije insinuirali da je razlog zbog kojeg je Delta bila toliko pogođena taj što je koristila zastarele IT sisteme i nije uspela da ažurira svoju infrastrukturu. Prevoznik ipak demantuje te navode.

(Aero.rs)