Slovenački Velis Electro u sunčanoj Kaliforniji: Električni avion od sada u floti škole letenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Velis Electro je električni avion koji proizvodi slovenačka kompanija Pipistrel. Reč je o avionu koji u vazduhu može da provede 50 minuta, postiže maksimalnu brzinu od 181 km/h i može da leti na visini do 3.600 metara

Fondaciji Eco-Aviation u Kaliforniji isporučen je prvi naručeni Pipistrel Velis Electro avion. Slovenačka električna letelica biće u službi škole letenja u Santa Monici.

Kompanija Textron, u čijem se vlasništvu nalazi Pipistrel iz Ajdovščine, saopštila je u utorak 24. septembra da je Eco-Aviation Foundation International, neprofitna fondacija posvećena promovisanju ekološki prihvatljive avijacije, dobila prvi Velis Elctro električni avion.

Foto: Pipistrel-aircraft.com

Ovaj vazduhoplov koristiće za potrebe letačke obuke prema izuzeću od sertifikata o plovidbenosti (eng. airworthiness exemption) Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration - FAA). Sa dolaskom novog tipa aviona, Eco-Aviation namerava da pokrene novu školu letenja kao i program stipendiranja u saradnji sa lokalnim organizacijama za mlade.

Stipendije će u potpunosti finansirati kurseve teorijske obuke za privatnog pilota, uključujući kompletan nastavni plan i program koji je odobrila FAA i obuku o tehnologijama električnih aviona.

Eco-Aviation očekuje isporuku još jednog aviona ovog tipa u novembru.

Foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

Velis Electro je električni avion koji proizvodi slovenačka kompanija Pipistrel. Reč je o avionu koji u vazduhu može da provede 50 minuta (plus dodatnih 10 minuta rezervne energije), postiže maksimalnu brzinu od 181km/h (brzina krstarenja 90-100 km/h) i može da leti na visini do 3.600 metara. Pokreće ga električni motor snage 60 kW (80 KS). Poseduje bateriju sa ukupnim kapacitetom 22 kWh.

Textron ističe da je jedan od glavnih prodajnih aduta ove letelice nizak nivo buke. U saopštenju kompanije navodi se da Velis Electro proizvodi zvuk od oko 60 decibela.

(Aero.rs)