• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Američko vazduhoplovstvo testira slovenački avion: Pipistrel na probi kod USAF

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva električna aviona Velis Electro odabrani su za testiranje od strane USAF

  • 0
Pipistrel Wikimedia/Airjuice Photography

Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Forece - USAF) testiraće električni avion Velis Electro, koji izlazi iz pogona slovenačko-italijanske kompanije Pipistrel.

Ovaj ultra-laki potpuno električni avion mogao bi da nađe svoju primenu u obuci pilota u okviru Agility Prime programa koji je USAF razvio, javlja portal Aerotime.

Za testiranje su, od strane istraživačke labarotirije američkog vazduhoplovstva AFWERX-a i kompanije Modern Technology Solutions (MTSI), odabrana dva Velis Electro vazduhoplova koja su iznajmljena američkim oružanim snagama.

Tehničku podršku pružaće Lincoln Park Aviation, koja je od februara ove godine distributer Pipistrelovih letelica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kroz program Agility Prime, USAF će oceniti više inovativnih vazduhoplovnih koncepta, uključujući i električne letelice sa vertikalnim poletanjem (eVTOL) i avione sa nultom emisijom gasova, koji bi mogli da nađu svoju upotrebu u raznim misijama.

Pre Pipistrela, svoje vazduhoplove su na procenu predali i Joby Aviation i Beta Aerospace, o čemu je Aero.rs pisao u septembru.

eVTOL vazduhoplov Joby Aviation

Slovenačko-italijansku kompaniju Pipistrel je 2022 preuzela je američka korporacija Textron, koji je vlasnik brendova Cesna i Bell helikopteri, kako bi formirao osnovu svog ogranka za električnu avijaciju.

Jedini serijski proizvođač električnih ultra-lakih aviona u svetu, Pipistrel, očekuje kraj sertifikacije za novi model vazduhoplova po imenu Panthera, a za sledeću godinu najavljuje bespilotnu letelicu Nuuva V300, o čemu smo nedavno pisali.

(Aero.rs/AB)

Video: Proslava 10 godina Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>