Airbus je proslavio isporuku 500. aviona proizvedenog u svojoj fabrici u Mobilu u SAD

Vreme čitanja: oko 1 min.

Fabrika u Mobilu je najveća Airbusova kompanija u Severnoj Americi, a zvaničnici očekuju da će biti četvrta najveća završna montažna za komercijalne avione na svetu

Foto: Michael Lindner/Airbus

Airbus je proslavio isporuku 500. aviona proizvedenog u svojoj fabrici u Mobilu u Alabami.

Jubilarni avion, A321neo, isporučen je aviokompaniji Delta Air Lines, jednom od dugogodišnjih Airbusovih partnera. Ovaj model aviona posebno je cenjen zbog svoje efikasnosti u potrošnji goriva i niskih operativnih troškova, što ga čini idealnim za dugolinijske i srednjelinijske letove. Delta, koja ima dugu istoriju saradnje sa Airbusom, već koristi veliki broj aviona iz porodice A320, a ova isporuka dodatno učvršćuje njihovu flotu.

Airbus je otvorio svoju prvu fabriku za proizvodnju komercijalnih aviona u SAD-u 2015. godine. U to vreme, fabrika je bila opremljena samo za proizvodnju aviona iz porodice A320, ali je 2017. godine Airbus proširio kapacitete i počeo da proizvodi i A220.

Airbus trenutno gradi treću završnu montažnu liniju (FAL) u Mobilu za porodicu A320. Očekuje se da će nova dodatna linija biti završena u drugom kvartalu 2025. godine, a prvi avion sa ove linije biće isporučen krajem iste godine.

(Aero.rs)