Kontrolori letenja ne odustaju od štrajka: SMATSA izdala NOTAM o smanjenju kapaciteta

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos upozorenju SMATSA, tokom obustave rada dela kontrolora ne očekuju se veći poremećaji u vazdušnom saobraćaju

Salinger Igor

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) sutra namerava da realizuje ranije najavljeni štrajk upozorenja. Deo kontrolora će na sat vremena obustaviti radne aktivnosti, a SMATSA je izdala NOTAM o smanjenju kapaciteta tokom sutrašnjeg dana.

Kontrolori letenja ne planiraju da odustanu od štrajka usled rastućeg nezadovoljstva odlukama rukovodstva kompanije. Deo zaposlenih će u subotu 26. oktobra prestati sa radom u periodu od 17:00 do 18:00.

SMATSA je u četvratk 24. oktobra izdala NOTAM, odnosno formalno obaveštenje za posade vazduhoplova, da će kapaciteti Kontrole letenja Srbije i Crne Gore biti smanjeni u periodu štrajka. Uprkos upozorenju SMATSA, rad agencije neće biti u potpunosti obustavljen te se tokom štrajka kontrolora ne očekuju se veći poremećaji u vazdušnom saobraćaju.

Foto: Shuttertsock

Podsetimo, Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore traži započinjanje pregovora oko novog Kolektivnog ugovora i navodi da poslodavac odbija isti da sklopi. Kontrolori tvrde da im je stari Kolektivni ugovor protivpravno produžen i pozvali su Vladu Srbije da reaguje povodom ponašanja rukovodstva SMATSA, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

Odmah nakon najave štrajka, oglasila se i SMATSA koja je navela da nije odbila vođenje pregovora o zaključivanju ugovora kako sindikat tvrdi. Odgovor agencije na pritužbe kontrolora možete pročitati u posebnom tekstu na našem i vašem portalu.

(Aero.rs)