• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore najavio štrajk upozorenja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore je početkom oktobra pozvao Vladu Srbije da reaguje zbog odbijanja SMATSA da započne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru i navodnom protivpravnom produženju postojećeg ugovora sa zaposlenima

  • 0
Kontrola letenja Foto: Shuttertsock

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) najavio je štrajk upozorenja za kraj ovog meseca usled rastućeg nezadovoljstva odlukama rukovodstva kompanije. Svega dve nedelje nakog što su u javnosti izneli informacije o problemima sa SMATSA, zaposleni su odlučili da preduzmu radikalnije mere.

Kontrolori letenja SMATSA mogli bi da obustave većinu radnih aktivnosti 26. oktobra od 17:00 do 18:00, prenela je eKapija pozivajući se na pisanje agencije Beta. U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja se navodi da zaposleni traže započinjanje pregovora oko novog Kolektivnog ugovora, kao i poštovanje i primene Finansijskog plana SMATSA za 2024. godinu, sa naglaskom na internu preraspodelu planiranih sredstava.

Sindikat Kontrole letenja Srbije i Crne Gore je početkom oktobra pozvao Vladu Srbije da reaguje zbog odbijanja SMATSA da započne pregovore o novom Kolektivnom ugovoru i navodnom protivpravnom produženju postojećeg ugovora sa zaposlenima.

Aerodrom Beograd Nikola Tesla SMATSA toranj Salinger Igor

Čini se da problem tokom prethodne dve sedmice nije rešen te sindikat planira štrajk upozorenja.

U saopštenju grupe zaposlenih se zahteva uvećanje troškovne baze, odnosno prihoda SMATSA od rutnih naknada u 2025. godini za najmanje 12% u odnosu na ovu godinu. Sindikat smatra da ih je poslodavac zaposlene "saterao u ćošak pravnim nasiljem" jer ih je protivzakonito izbacio iz Kolektivnog ugovora, navodi se u saopštenju koje je prenela eKapija.

Uprkos štrajku, kontrolori letenja nameravaju da obezbede minimum procesa rada koji je utvrđen Odlukom o minimum procesa rada u SMATSA. Predstavnici sindikata pozvali su na dijalog kako bi se došlo do rešenja u interesu svih strana i vratila stabilnost u SMATSA.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 787 Dreamliner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>