Ekskluzivan video snimak: Pripadnici srpskog RViPVO u humanitarnoj akciji iznad Slovenije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pripadnici Vojske Srbije snimili su u Sloveniji jedno od svojih angažovanja gde su devet dana učestvovali u saniranju posledice katastrofalnih poplava

Srpski vazduhoplovci i padobranci vratili su se danas iz Slovenije gde su proveli devet dana pomažuću - zajedno sa kolegama iz mnogih drugih država - najugroženijima u katastrofalnim poplavama koje su zadesilu ovu nekadašnju jugoslovensku republiku.

Na snimku koji vam Aero.rs prikazuje, vidimo prevoz podvešenog tereta helikopterom Mi-17V5 iz sastava 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RViPVO. Snimak je napravljen najverovatnije na sportskom aerodromu u Slovenj Gradecu koji je bio tokom humanitarnih napora svojevrsna isturena baza za većinu helikoptera koji su pomagali Sloveniji. Iza srpskog helikoptera vidi se španski helikopter CH-46 Chinook.

Slovenački vojnici obezbeđuju prikačen ispod srpskog Mi17V5 na poletanju dok prilikom istovara na nekom sportskom terenu zajedničkim naporima sprskih i slovenačkih vojnika i vazduhoplovaca ali i civilnih službi istovaruju "leteći tovar" - flaširanu vodu i druge najpotrebnijie artikle.

Letač-mehaničar svo vreme posmatra podves kroz otvor na podu helikoptera. U helikopteru su se nalazili i pripadnici čuvene 63. padobranske brigade VS iz Niša.

Ministarstvo Odbrane
Teret se prevozi podvešen kako bi se olakšao dotur do slabije pristupačnog mesta na koje možda ne može da sleti helikopter ali i da se skrati vreme - ako na polaznoj tački teret čeka spakovan bez potreba za utovarom a ne destinaci se samo "otkači" što u mnogome povećava efikasnost operacije

Helikopter Mi-17V5 može poneti do 4.000 kilograma podvešenog tereta

(Aero.rs/SI)