Nije objavljeno zašto je 'dignut': Eurofighter Typhoon probio zvučni zid iznad Britanije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na društvenim mrežama kruži nepotvrđena informacija

Bojan Lutring

Višenamenski lovac Eurofighter Typhoon Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) iz dežurne pare - u terminologiji RAF Quick Reaction Alert (QRA) - uzbunjen je i podignut na presretanje 30. avgusta u večernjim časovima

Ne dugo potom, oko 21.30 sati po lokalnom vremenu, žitelji tri okruga (Northemptonšir, Kembridžšir i Linkolnšir) bili su na nogama.

Borbena letelica 4. generacije, nastala u saradnji Britanije, Nemačke, Španije i Italije, probila je zvučni zid, a snimci su osvanuli na društvenim mrežama.

Gledaoci jasno mogu da čuju prasak koji je iznenadio stanovništvo.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je poletanje lovca iz baze Koningsbi, nadomak grada Hornkastla, ali drugi detalji nisu poznati, prenosi AeroTime.

S druge strane, korisnik Twittera @RescueBert navodi da je Eurofighter Typhoon podignut zbog aviona kompanije Ryanair “koji nije reagovao na pozive, ili nije bio vidljiv na radaru”.

“RAF je odgovoran za nadzor vazdušnog prostora. Ne želi da izaziva bilo kakve smetnje stanovništvu, međutim bezbednost nacije je najvažnija”, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane, odgovarajući na pitanje o probijanju zvučnog zida.

(Aero.rs/SK)