F-16 sve bliže ulasku u rat: Prvi avioni za obuku ukrajinskih pilota stigli u Rumuniju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rumunija objekte za obuku i podršku zemlje domaćina, Holandija daje na raspolaganje avione F-16, a Lockheed Martin obezbeđuje instruktore i održavanje

Tanjug/AP/Lithuanian Ministry of National Defense

Holandija je juče (utorak, 7. novembar) poslala u Rumuniju pet borbenih aviona F-16, koji će biti korišćeni za obuku ukrajinskih pilota.

Holandija će isporučiti između 12 i 18 aviona F-16 za upotrebu u novom Evropskom centru za obuku F-16 u Rumuniji, koji će uskoro biti otvoren, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje, prenosi Tanjug.

EFTC (European F-16 Training Centre), kako je formalni naziv centra za obuku, nalazi se u 86. vazduhoplovnoj bazi poručnik-pilot Gheorghe Mociorniță, u blizini mesta Fetešti, u kojoj baziraju i rumunski F-16.

Defensie.nl
Rumunsko ministarstvo odbrane navodi kako će EFTC "služiti kao međunarodno središte za obuku pilota F-16 i olakšaće interoperabilnost među saveznicima. Takođe će doprineti stvaranju zajedničkih operativnih standarda i jačanju sposobnosti NATO da se suoči sa složenim izazovima koji se postavljaju u oblasti Crnog mora i u istočnoj Evropi".

Prema sporazumu o saradnji, Ministarstvo nacionalne odbrane Rumunije obezbeđuje 86. vazduhoplovnu bazu, objekte za obuku i podršku zemlje domaćina, dok Kraljevsko holandsko vazduhoplovstvo daje na raspolaganje avione F-16, a kompanija Lockheed Martin obezbeđuje instruktore i održavanje.

Holandsko ministarstvo odbrane objavilo je da je Holandija ima zadatak da "koordiniše zajedničke napore da se Ukrajini obezbedi korišćenje F-16".

Avioni će biti prvo korišćeni za tzv. refresher kurs za instruktore letenja, koji će potom obučavati ukrajinske i rumunske pilote.

Holandasko MO navodi kako će se obuka realizivati "isključivo u NATO vazdušnom prostoru"

Holandija je obećala i da će isporučiti Ukrajini avione F-16 za korišćenje u sukobima, a slična obećanja dale su i Danska, Norveška i Belgija, podseća Rojters.

(Tanjug/Aero.rs/SI)