Danas je Dan RViPVO: Orlovi nad Beogradom, pogledajte video koji su snimili srpski piloti!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kada je osnovana Vazduhoplovna komanda, Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i među prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima

Ministarstvo Odbrane/241.lbae

Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RViPVO) Vojske Srbije obeležava se 24. decembra u znak sećanje na ovaj datum 1912. godine.

Tada je na osnovu Odluke srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog Đeneralštaba, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

U sastav komande ušli su Aeroplansko i Balonsko odeljenje, Vodonička centrala i Golubija pošta, odnosno sve komponente tadašnjeg vazduhoplovstva.

U to vreme, Srbija je bila jedna od 15 zemalja u svetu koje su imale vojno vazduhoplovstvo i među prvih pet zemalja koje su upotrebile vazduhoplove u borbenim dejstvima - tokom opsade Skadra 1913. godine, podseća Vojska Srbije na svom internet sajtu.

Ministarstvo odbrane je na svom instagram kanalu čestitalo svim pripadnicama i pripadnicima ovog vida oružanih snaga njihov dan rečima Našim kolegama i koleginicama čestitamo njihov dan - 24. decembar - Dan Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane. ✈️🪖 Želimo im mirno nebo i uspeha u životu i radu. 😊🙌

Objavljen je i odličan kratki video sadržaj - reel - sa kadrovima koji su snimili letači 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile Tigrovi i 714. protivoklopne helikopterske eskadrile Senki u septembru, tokom naleta iznad centra Beograda, ali i nekoliko kadrova helikoptera Mi-35M sa prikaza i novih transportnih aviona Airbus C295, o kojima je i Aero.rs pisao.

Pogladejte ove odlične snimke koji vas na trenutak uvode u pilotske kabine Orla i Mi-35M i to iznad Beograda, nekih stotinak metara iznad krovova zgrada.

Aero.rs, kao medij čija je misija popularizacija avijacije i vazduhoplovstva pridružuje se čestitkama svim nekadašnjim, sadašnjim i budućim pripadnicima i pripadnicama RViPVO sa željom da nastave sa svojim radom i posvećenošću nastave ispisivanje stranica istorije vazduhoplovstva Srbije koja traje već 111 godina.

(Aero.rs)