FSB istražuje Rosavijaciju: Ruski avioni i helikopteri navodno završili u rukama Ukrajinaca

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slučaj je pokrenut protiv tri visoka zvaničnika Rosavijacije koji se terete za nemar i zloupotrebu položaja i prete im višegodišnje zatvorske kazne

Nekoliko zvaničnika iz ruske Federalne agencije za vazdušni saobraćaj (Росавиация) optuženo je za nezakonitu deregistraciju, odnosno brisanje iz nacionalnog registra, vazduhoplova koji su, između ostalih, završile i u rukama Ukrajinaca.

Transportni helikopteri i jedan avion koji su donedavno bili registrovani u Rusiji navodno koriste ukrajinske oružane snage.

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije (FSB) prema tim navodima je podnela krivične prijave protiv tri zvaničnika Rosavijacije, piše FL360aero. Nakon istrage dokumentacije ove agencije u julu prošle godine, ustanovljeno je da je 59 letelica nezakonito izbačeno iz ruskog registra i da je 36 njih prodato kupcima u inostranstvu.

Osam vazduhoplova je prema navodima ruskih službi završilo u "neprijateljskim" zemljama, od kojih je četiri u Ukrajini. Tri Mil Mi-8 helikoptera i jedan transportni avion Iljušin Il-76 korišćeni su od strane ukrajinskih snaga, prenosi FL360aero pozivajući se na rusku Izvestiu.

Istraga je navodno pokazala da je u suprotnosti sa zakonom deregistrovanje aviona i helikoptera izvršeno u periodu između marta 2022. i juna 2023. godine.

Slučaj je pokrenut protiv tri visoka zvaničnika Rosavijacije koji se terete za nemar i zloupotrebu položaja i prete im višegodišnje zatvorske kazne.

FSB je prema pisanju ruskog medija u sredu 7. februara zajedno sa policijom izvršio pretres kancelarije šefa Odeljenja za inspekciju bezbednosti letenja Kristine Bivaline i zamenika šefa Odeljenja za državnu registraciju civilnih vazduhoplova, prava i transakcije Pjotra Kozirjeva.

Pregledani su i dokumenti Ane Žilcove, bivše zamenice Kristine Bivaline koja je otpuštena sredinom prošle godine zbog antiratnih postera u njenoj kancelariji.

Prilikom pretresa su zaplenjeni dokumenti koji navodno potvrđuju nezakonite postupke službenika Rosavijacija ali i drugih "neidentifikovanih lica", piše Izvestia.

Sa druge strane, ukrajinski izvori smatraju da ovakve optužbe treba uzeti sa dosta rezerve i da je "veoma teško zamisliti civilni helikopter ili avion kako neopaženo prelazi front do bi završio u Ukrajini" kao i da je moguće da je u pitanju svojevrsan "lov na veštice" unutar Rusije.

Ukrajinci takođe podsećaju na slučaj prebega ruskog helikoptera Mi-8AMTŠ, o kome je i Aero.rs pisao ali napominju da je u pitanju vojni vazduhoplov nad kojima Rosavijacija kao civilni organ nema jurisdikciju.

Mil Mi-8 helikopter proizvodi se od šezdesetih godina i do danas je sklopljeno preko 17.000 primeraka u različitim verzijama, kako vojnim tako i civilnim. Letelica koja svoje korene vuče još iz doba Hladnog rata može se pohvaliti titulom helikoptera proizvedenog u najviše primeraka na celom svetu.

Čak i danas, više od pola veka od leta prvog Mi-8, ovaj helikopter se još uvek proizvodi i koristi širom Rusije, zemalja bivšeg SSSR-a ali i drugih država sveta.

(Aero.rs)