CENTCOM: Avioni oborili pet dronova Huta u Crvenom moru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije precizirano koji su avioni učestvovali u obaranju. U Mediteranu je trenutno nosač aviona CVN-69 USS Dvajt D Ajzenhauer na kome se nalaze višenamenski borbeni avioni F/-A-18E i F Super Hornet kao i detašman britanskih Eurofighter Typhoon FGR4 na Kipru

U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Janae Chambers

Američke oružane snage saopštile su su njihovi avioni, uz asistenciju ratnog broda, oborili pet "ofanzivnih dronova u Crvenom moru koji su lansirani iz područja pod kontrolom jemenskih pobunjenika Huta".

Bespilotne letelice "predstavljale su neposrednu pretnju trgovačkim brodovima i američkoj mornarici i koalicionim brodovima u regionu", navodi se u današnjem saopštenju američke Centralne komande (Central Command - CENTCOM).

US Navy Photo
Huti, koji kontrolišu veći deo Jemena, počeli su 19. novembra sa napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu u znak protesta zbog izarelske vojne operacije u Gazi.

SAD i Velika Britanija su prošlog meseca počele da izvode napade na vojne položaje Huta u Jemenu da bi, kako su navele, "smanjile sposobnosti pobunjenika da napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru".

Nije precizirano se koji su avioni učestvovali u obaranju. U Mediteranu je trenutno nosač aviona CVN-69 USS Dvajt D Ajzenhauer na kome se nalazi 3. palubni ving (Carrier Air Wing 3 - CVW-3) u čijem sastavu su između ostalih i višenamenski borbeni avioni F/-A-18E i F Super Hornet iz mornaričkih eskadrila VFA-105 Gunslingers, VFA-32 Fighting Swordsmen, VFA-82 Rampagers i VFA-131 Wildcats.

U bazi RAF Akrotri smešten je detašman britanskih višenamenskih borbenih aviona Eurofighter Typhoon FGR4.

(Aero.rs/Tanjug)