Poljska oplakuje vojnog pilota: Major Robert Jel poginuo prilikom uvežbavanja nastupa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Snimci prikazuju kako avion velikom brzinom udara u zemlju, što je rezultiralo velikom vatrenom kuglom i oblakom dima. Incident se dogodio unutar perimetra vazduhoplovne baze iz koje je pilot poleteo

Foto: Shutterstock

Snimak pada poljskog trenažnog vojnog aviona Alenia Aermacchi M-346 koji se pojavio na društvenim mrežama prikazao je poslednje trenutke života majora ratnog vazduhoplovstva te zemlje (Siły Powietrzne) Roberta Jela.

Iskusni vazduhoplovac, koji je nosio call-sign "Killer" nije uspeo da se katapultira iz aviona koji se srušio 12. jula 2024. godine tokom uvežbavanja nastupa na poljskom delu Baltičke obale.

Major Jela uvežbavao je nastup povodom proslave 30. godišnjice Pomorske avijacijske brigade Poljske, a njegov nesrećni kraj zabeležen je kamerama nekoliko prolaznika.

Snimci prikazuju kako se avion evidencijskog broja 7714 velikom brzinom zabija u zemlju, što je rezultiralo velikom eksplozijom i oblakom dima. Incident se dogodio unutar perimetra vazduhoplovne baze iz koje je pilot poleteo.

Major Robert Killer Jeł bio je zamenik komandanta eskadrile u 41. avijacijskoj bazi u Deblinu. Iza sebe je imao više od 2.000 sati provedenih u vazduhu, uključujući 1.100 sati za komandama aviona M-346.

Zbog njegove pogibije, ceremonija na kojoj je trebalo da nastupi je otkazana, javlja portal posvećen aero-mitinzima European Air Shows.

Alenia Aermacchi M-346 je prvobitno razvijan kao zajednički projekat italijanske kompanije Aermacchi (sada deo Leonardo S.p.A.) i ruske kompanije Jakovljev. Nakon razdvajanja, ruska verzija ponela je naziv Jak 130.

Poljska je kupila 16 vazduhoplova M-346, a prošle godine osnovala je novi  akrobatski tim u kom su piloti leteli na ovim avionima.

(Aero.rs)