Novi borbeni helikopteri za Vojsku Srbije: Prvi snimci "letećih topovnjača" Mi-35P RViPVO

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvih šest borbenih letelica iz kontigenta sa Kipra koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao čudovištima od helikoptera po svemu sudeći spremno je za uvođenje u operativnu upotrebu Ratnog vazduhoplovstva

Foto: Salinger Igor

RViPVO Vojske Srbije postalo je - ili će uskoro postati - brojnije za najmanje šest borbenih helikoptera i to "letećih topovnjača" Mi-35P.

Na danas, 18. septembra održanoj generalnoj probi prikaza Zastava 2024 koji je zakazan u novom terminu u petak 20. septembra sa početkom u 11 časova na vojnom aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović u Batajnici, viđeno je šest borbenih helikoptera Mi-35P koji će - predpostavlja se - biti premijerno prikazani javnosti.

Salinger Igor

Kao što je Aero.rs tada pisao, u pitanju su helikopteri nabavljeni od Kipra prošle godine koji su prikazani u novembru prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Batajnici. 

Tada je javnosti je pokazano i 11 helikoptera Mi-35P, koji su još uvek bili u karakterističnim maskirnim bojama Nacionalne garde Kipra.

"Stigle su rakete i municija za topove i sve sto treba, sad možemo da pokažemo. Ovi helikopteri će biti drugačije obojeni, ovo je boja za zemlje koje su mediteranske, koji imaju više kamena i peska nego šume, a oni će biti prefarbani u one boje koje koristi nasa zemlje", prokomentarisao je tada Vučić i dodao da je Mi-35 "čudovište od helikoptera".

Rečeno - učinjeno: očigledno remontovani, sada sa srpskim oznakama, zastavama i brojevima, Mi-35P dobili su istu tamno sivu shemu bojenja ja koje imaju njihova "mlađa braća" Mi-35M. Remont je prema dostupnim informacijama rađen u pančevačkoj Utvi, a Mi-35P dobili su eskadrilske brojeve koji počinju od 201, za razliku od Mi-35M koji su označeni od 101 do 104.

Salinger Igor

Pored "sveže remontovanih" Mi-35P viđeni su piloti i mehaničari 714. protivoklopne helikopterske eskadrile Senke iz 98. vazduhoplovne brigade pa je za očekivati da upravo ova eskadrila bude ta koja će koristiti novouvedene helikoptere. Uostalom, s obzirom na to da već koristi Mi-35M, nameće se kao prirodan izbor.

U novembru, pedsednik Srbije rekao je i da "smo više od pola platili našim oružjem i oruđem koje dajemo našoj kiparkskoj braći, to je uglavnom raketna artiljerija i haubice", misleći prvenstveno na izvoz samohodnih haubica B-52 Nora.

Radi se o izvoznoj oznaci helikoptera poznatog kao Mi-24P, jednog od najpopularnijih ikada napravljenih desantno-jurišnih helikoptera u istoriji.

Salinger Igor

Slovo P u oznaci je od reči puška (top na ruskom) i ova verzija je karakteristična po dvocevnom topu kalibra 30 mm GŠ-30 montiranom sa desne strane trupa, ispod pilotske kabine.

Oko jednog helikoptera Mi-35P izložena je standardna paleta naoružanja, koje uključuje granate za top, nevođena raketna zrna kalibra 80 milimetara (za 20-cevne lansere B8V20) i vođene protivtenkovske rakete 9M120 Ataka.

Pre četiri godine Vojska Srbije kupila je od Rusije četiri nova helikoptera Mi-35M. Oni lete u 714. protivoklopnoj helikopterskoj eskadrili sa aerodroma Morava, odnosno Lađevci.

Salinger Igor / MC Odbrana

Kiparski helikopteri su isporučeni Srbiji u nekoliko letova ogromnog transportnog aviona An-124 o kojima je Aero.rs pisao tada.

Nabavka helikoptera ruske proizvodnje Mil Mi35P od ratnog vazduhoplovstva Kipra prvi put je u domaćim medijima zvanično pomenuta pre oko tri godine, tokom leta 2021. s naznakom da se pregovori vode od početka te godine.

Salinger Igor

Kako je tekao proces pregovaranja i nabavki - bar što se tiče informacija dostupnih javnosti, Aero.rs pisao je detaljno u novembru.

Kipar je 2001. godine, pomalo iznenađujuće za državu tada kandidata a ubrzo i člana EU, nabavio iz Rusije 12 helikoptera Mi-35P sa pratećim naoružanjem i opremom. Jedan primerak je izgubljen u udesu. Korišćeni su u 55. borbenoj grupi u bazi Andreas Papandreu kod Pafosa.

Salinger Igor / MC Odbrana

(Aero.rs)