• 51
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prikazani helikopteri Mi-35P kupljeni od Kipra: Kako su tekli pregovori

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Prva informacija o pregovorima između Beograda i Nikozije o nabavci helikoptera objavljena je tokom leta 2021. s naznakom da se pregovori vode od početka te godine

  • 51
Aleksandar Vučić, Batajnica, Vojni aerodrom Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prilikom posete Predsednika Srbije Aleksandra Vučića aerodromu Pukovnik-pilot Milenko Pavlović pored Batajnice na prikazu naoružanja i vojne opreme koja je nabavljena ili se razvija za RViPVO Vojske Srbije, javnosti je pokazano i 11 helikoptera Mi-35P koje je Srbija nabavila od Kipra

Na batajničkom aerodromu izloženo je svih jedanaest helikoptera u karakterističnim maskirnim bojama Nacionalne garde Kipra.

Aleksandar Vučić, Batajnica, Vojni aerodrom Foto: Tanjug/Rade Prelić
"Stigle su rakete i municija za topove i sve sto treba, sad mozemo da pokažemo. Ovi helikopteri će biti drugačije obojeni, ovo je boja za zemlje koje su mediteranske, koji imaju više kamena i peska nego šume, a oni će biti prefarbani u one boje koje koristi nasa zemlje", prokomentarisao je Vučić i dodao da je Mi-35 "čudovište od helikoptera, to da i dobijete na ukrajinskom ratištu, to vam nije malo".

Predsednik Srbije rekao je i da "smo više od platili našim oružjem i oruđem koje dajemo našoj kiparkskoj braći, to je uglavnom raketna artiljerija i haubice", misleći prvenstveno na izvoz samohodnih haubica B-52 Nora.

Aleksandar Vučić, Batajnica, Vojni aerodrom Foto: Tanjug/Rade Prelić
Nabavka helikoptera ruske proizvodnje Mil Mi35P od ratnog vazduhoplovstva Kipra prvi put je u domaćim medijima zvanično pomenuta pre nešto više od dve godine.

Radi se o izvoznoj oznaci helikoptera u SSSR poznatog kao Mi-24P, jednog od najpopularnijih ikada napravljenih desantno jurišnih helikoptera u istoriji. Slovo P u oznaci je od reči puška (top na ruskom) i ova verzija je karakteristična po dvocevnom topu kalibra 30 mm GŠ-30 montiranom sa desne strane trupa, ispod pilotske kabine.

Pre četiri godine Vojska Srbije kupila je od Rusije četiri nova helikoptera Mi-35M. Oni lete u 714. protivoklopnoj helikopterskoj eskadrili sa aerodroma Morava, odnosno Lađevci.

Kiparski helikopteri su isporučeni Srbiji u nekoliko letova ogromnog transportnog aviona An-124 o kojima je Aero.rs pisao prethodnih dana.

Prva informacija o pregovorima između Beograda i Nikozije objavljena je tokom leta 2021. s naznakom da se pregovori vode od početka te godine.

"Srbija i Kipar pregovaraju o kupoprodaji ovih helikoptera još od početka ove godine. Štaviše, srpska delegacija predvođena pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse Nenadom Miloradovićem bila je na Kipru 12. aprila", precizirao je kiparski portal Politis, a preneo beogradski Blic. 

"Tim srpskih tehničara posetio je vojnu bazu Andreas Papandreu i pregledao helikoptere. Srpska delegacija je nakon povratka u Srbiju 20. maja poslala formalno pismo o namerama nakon kojeg bi sledeći korak bila zvanična ponuda kiparske strane po G to G (ugovor koji potpisuju, garantuju i realizuju dve države) principu – pisao je tada Politis.

U septembru 2022. Predsednik Republike Aleksandar Vučić je tokom sednice Skupštine Srbije najavio kupovinu kiparskih helikoptera:

"Srbija će kupiti 11 helikoptera od Kipra. Radi se o ruskim helikopterima Mi 35 koje zovu i "Đavolje kočije", izjavio je Vučić u Skupštini, o čemu su izvestile Vesti. Istu informaciju objavio je i portal Srbija Danas, sa detaljnijim opisom tehničkih karakteristika ovog vazduhoplova.

Početkom ove godine, 16. januara, kratko i šturo, o nabavci ovih helikoptera govorio je i Nenad Miloradović:

"Što se tiče nabavke kiparskih helikoptera „Mi-35”, mogu reći samo da je to nešto što se upravo dešava, to je kompleksan proces i to će za nas biti veliko pojačanje", rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović u intervjuu za dnevni list Politika. 

Dva dana kasnije, još dva medija su donela informacije o nabavci ovih helikoptera:

"Nikozija je "oglasila" na prodaju 11 ovih letelica, a Beograd je zainteresovan za preuzimanje pet, i to u širem aranžmanu koji bi uključivao dvosmernu razmenu vojne tehnike. Kipar je od Srbije već kupio 24 haubice "nora" i osam lakih oklopnih vozila "miloš", a zainteresovani su i za sredstva srpske raketne artiljerije, poput "tamnave", precizirao je portal B92 pozivajući se na Novosti. 

Sredinom juna 2023. delegacija Ministarstva odbrane otputovala je na Kipar i posetila vazduhoplovnu bazu Andreas Papandreu u kojoj su bili bazirani helikopteri Mi35P objavilo je više srpskih medija.

U drugom delu posete, delegaciji iz naše zemlje prikazane su samohodne haubice Nora B52 kalibra 155 mm i laka oklopna vozila Miloš, koje je Kipar poručio još 2019. od naše namenske industrije.

U okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da bi "11 ili 12 helikoptera s Kipra trebalo da stignu u Srbiju na jesen" dodajući da nastavljamo da se razvijamo, da "ulažemo ogroman novac, neproporcionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu", objavio je na svojoj internet stranici nedeljnik Vreme.

„To je naš leteći tenk. Čujete kako zvuči, ima poseban zvuk. Od njega strah prodire neprijatelju do kostiju, kada ga čuju, ima drugačiji zvuk nego mi-17 ili Mi-8 ili H145, prepoznajete ga na nekoliko kilometara. U oktobru treba da stigne sa Kipra 11-12 novih“, rekao je predsednik Srbije u Nišu, preneo je portal Sputnik. 

Ministar odbrane Republike Srbije, Miloš Vučević, rekao je 23. oktobra da "do kraja godine stižu "novi helikopteri iz Nemačke i sa Кipra. Ako to uspemo, rekao bih da idemo u dobrom pravcu. To ne znači da zveckamo oružjem, volim to uvek da naglasim", rekao je on tom prilikom za Telegraf.

Kipar je 2001. godine, pomalo iznenađujuće za državu tada kandidata a ubrzo i člana EU, nabavio iz Rusije 12 helikoptera Mi-35P sa pratećim naoružanjem i opremom. Jedan primerak je izgubljen u udesu. Korišćeni su u 55. borbenoh grupi u bazi Andreas Papandreu kod Pafosa.

Kipar, odnosno njegov grčki deo, prošle je godine potpisao  sa evropskim konzorcijumom Airbus ugovor o nabavci šest naoružanih helikoptera H145M, uz opciju kupovine dodatnih šest. H145M su znatno lakši i slabije otporni na vatru sa zemlje - nemaju oklop - u odnosu na Mi-35P ali poseduju takođe mogućn ost upotrebe precizno vođenog naoružanja.

(Aero.rs)

Video: Najnoviji helikopter za Vojsku Srbije: Airbus H145M D3

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ćelavi buntovnik

    23. novembar 2023. | 16:27

    Lepo izgledaju, istina. Ali - POLOVNI SU. I nisam siguran da je ovo (za razliku od nabavki Mi35M i H145) dobar potez. Jer na Kipru su ih prizemljili pre pet godina jer im je bilo preskupo održavanje.

  • Ena

    23. novembar 2023. | 14:57

    Zahvaljujući Vučiću Vojska Srbije je ponovo postala snažna i dobro naoružana. Sve to utiče na sigurnost građana i stabilnost države.

  • Bubi

    23. novembar 2023. | 14:54

    Ulaganja u obuku, opremu i rezervne delove dodatno pokazuju brigu o nacionalnoj sigurnosti!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>