Nemačka oprema vladine avione novim antiraketnim sistemima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tri vladina aviona koji prevoze kancelara i druge visoke zvaničnike uskoro će biti opremljeni sofisticiranim laserskim odbrambenim sistemima

Foto: Shutterstock

Nemačka uvodi nove sisteme za odbranu svojih vladinih aviona, posebno onih koji prevoze visoke državne zvaničnike, poput kancelara Olafa Šolca, predsednika Franka-Valtera Štajnmajera i ministarke spoljnih poslova Analene Berbok. Ove mere dolaze u okviru pojačane bezbednosne strategije koja odgovara na rastuće globalne pretnje i rizike za ključne lidere. Tri nova Airbus A350 aviona, koje koristi vlada, biće unapređena sa naprednim tehnologijama koje omogućavaju zaštitu od mogućih raketnih napada tokom letova, posebno u rizičnim zonama.

Prema nemačkim medijima, Ministarstvo odbrane planira da predloži ugovor Odboru za budžet Bundestaga do kraja godine kako bi obezbedilo sredstva za ovaj projekat. Planirano je da avioni budu opremljeni infracrvenim sistemom koji koristi laserske impulse kako bi neutralisao rakete ispaljene sa zemlje, onesposobljavajući njihove bojeve glave. Ovaj sistem razvijen je u saradnji izraelske firme "Elbit" i nemačke kompanije "Diehl Defence", a već se koristi na vojnim transportnim avionima nemačkog ratnog vazduhoplovstva.

Novi sistemi, poznati kao "Directed Infrared Counter Measure" (DIRCM), biće instalirani postepeno, kako bi avioni ostali dostupni za ključne misije. DIRCM tehnologija prepoznaje pretnje i aktivira ometače koji ometaju navođene rakete, čime štiti avion i posadu.

Jedan od ključnih sistema koji će biti instaliran na ove avione je "Directed Infrared Countermeasures" (DIRCM), tehnologija koja koristi senzore za praćenje dolazećih pretnji, poput prenosivih raketnih sistema (MANPADS), i potom aktivira ometače kako bi neutralisala pretnju. Ovaj sistem se već koristi na brojnim vojnim i civilnim vazduhoplovima i smatra se efikasnim za zaštitu od raketa sa toplotnim navođenjem.

Nemački vladini avioni su već opremljeni visokim stepenom bezbednosti, uključujući specijalne komunikacione sisteme i ojačani trup aviona, ali instalacija ovih novih odbrambenih sistema predstavlja dodatnu meru u očuvanju sigurnosti najviših državnih zvaničnika u nepredvidivim situacijama.

Ove promene su u skladu sa globalnim trendovima, gde mnoge države sve više ulažu u zaštitu svojih lidera u vreme putovanja, s obzirom na povećane bezbednosne izazove i sofisticiranost potencijalnih pretnji.

(Aero.rs)