Airbus Defence and Space otpušta 2.500 radnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Očekuje se da će Airbus najviše smanjiti broj radnih mesta u sektoru za svemir pošto je u ovoj diviziji zabeleženo mnogo visokih jednokratnih troškova

© Airbus Defence and Space

Kompanija Airbus Defence and Space objavila je danas da će ukinuti do 2.500 radnih mesta u okviru programa restrukturiranja svog poslovanja.

Broj radnih mesta u sektoru za odbranu i svemirske tehnologije će biti smanjen do sredine 2026. godine, pre svega zbog rasta troškova i veće konkurencije, prenosi Financial Times. Revitalizacija poslovanja u ovom sektoru, započeta prošle godine, "počela je da daje rezultate, posebno u pogledu operativnih performansi i upravljanja rizikom", ali Šelhorn je naveo da Airbus mora da preduzme dalje korake.

Foto: AIRBUS

Izvršni direktor Airbus Defence and Space Majk Šelhorn je upozorio na poremećaje u lancima snabdevanja, izazovno poslovno okruženje koje se brzo menja i rast troškova koji prevazilazi budžetska ograničenja.

Očekuje se da će Airbus najviše smanjiti broj radnih mesta u sektoru za svemir pošto je u ovoj diviziji zabeleženo mnogo visokih jednokratnih troškova, kao i jaka konkurencija, dodaje FT.

Foto: Tanjug/AP

Airbus Defence and Space deo je evropskog konzorcijuma Airbus koji se bavi razojem i proizvodnjom vojnih letelica poput transportnih aviona, dronova i borbenih vazduhoplova. U paleti proizvoda Airbus Defence and Space nalaze se Eurofighter Typhoon, A400M, C-295M kao i druge letelice.

Kompanija se takođe bavi razvojem tehnologija za istraživanje svemira.

(Aero.rs/Tanjug)