Britanci razvili laserski sistem za odbranu transportnih i špijunskih aviona od raketa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avioni RAF će imati integrisani sistem za samoodbranu, a očekuje se da ovu zaštitu najpre dobiju transporter A400M i avion za prikupljanje obaveštajnih podataka Shadow R2

Foto: Shutterstock

Britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je izvedena prva serija testova laserskog sistema za samoodbranu koja je pokazala efikasnost u neutralisanju infracrvenih raketa koje traže toplotni izvor.

Testovi na poligonu Vidsel u Švedskoj demonstrirali su sposobnost sistema da neutralizuje 100% pretnji od raketa sa kojima se susreo. Ova tehnologija će na kraju biti integrisana u različite avione Kraljevskog vazduhoplovstva (RAF), uključujući avione za prikupljanje obaveštajnih podataka Shadow R2 i transporter A400M.

Sistem je razvijen u projektu Pellonia iza kog stoje Leonardo UK, Thales UK i Laboratorije za odbrambenu nauku i tehnologiju Ujedinjenog Kraljevstva (DSTL), navodi Aero Time. Sistem kombinuje tehnologiju za detekciju i praćenje sa sposobnostima ometanja. Tokom testiranja procenjena je sposobnost sistema da istovremeno deluje protiv više raketnih pretnji.

Novi sistem koristi Thalesovu Elix-IR tehnologiju za upozoravanje na pretnje kako bi detektovao lansiranje raketa, efikasno filtrirajući pozadinsku buku da bi izolovao prave pretnje. Leonardov Miysis sistem za direktno infracrveno ometanje zatim prati raketu i koristi laser da je poremeti. Prema ministarstvu, testovi su privukli pažnju visokih vojnih zvaničnika iz različitih NATO zemalja.

U januaru 2024. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je izvestilo o uspešnom testiranju drugog laserskog oružja protiv vazdušnih ciljeva. Tokom testiranja na poligonu Hebrides, koje je organizovao DSTL, sistem DragonFire o kom je pisao i naš portal je pokazao svoju efikasnost uništavanjem dronova koji su prilazili iz različitih pravaca na nekoliko kilometara udaljenosti.

(Aero.rs)