• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Laserom protiv aviona: Britanci razvili oružje budućnosti - Zmajevu vatru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na poligonu u Škotskoj prvi put uspešno ispaljen laserski snop na cilj u vazduhu. London tvrdi: Možemo da pogodimo kovanicu od funte sa 1.000 metara udaljenosti

  • 0
DragonFire Foto: gov.uk

Na poligonu Hebridiz britanskog ministarstva odbrane, gde se testiraju mogućnosti laserskog oružja DragonFire (Zmajeva vatra), prvi put je ispaljen snop usmerene energije na vazdušne ciljeve.

Prema navodima Vlade Velike Britanije, domet Zmajeve vatre, laserskog usmerenog energetskog oružja (Laser Directed Energy Weapon - LDEW) je strogo čuvana tajna, ali to oružje može da pogodi bilo koju vidljivu metu.

DragonFire Foto: gov.uk

Što se tiče preciznosti - stvari su jasne: DragonFire može da pogodi ekvivalent kovanice od jedne funte sa 1.000 metara udaljenosti, objašnjava se na internet stranici britanske vlade.

Ovo oružje, o čijem razvoju se govori već šest godina, trebalo bi da otvori prostor za jeftine alternative proizvodnji skupih projektila zemlja-vazduh za uništenje dronova i sličnih meta, javlja BBC.

Ministar odbrane Grant Šaps rekao je da bi ova tehnologija mogla da smanji „oslanjanje na skupu municiju, ali  istovremeno i rizik od kolateralne štete“.

Kopnene snage i Kraljevska mornarica razmatraju korišćenje ove tehnologije kao deo svojih budućih sposobnosti protivvazdušne odbrane.

Dok rakete mogu (u zavisnosti od dometa, brzine, eksplozivne moći i drugih karakteristika)  koštati čak i nekoliko miliona evra, jedno ispaljivanje laserskog zraka u metu kao što je dron samoubica u trajanju od 10 sekundi košta kao i korišćenje obične grejalice u trajanju od sat vremena, dok rad na sistemu ovakvog oružja košta manje od 10 funti po ispaljivanju.

Ministarstvo odbrane nedavno je najavilo da ima nameru da finansira višemilionski program prenošenja tehnologije sa istraživačkih postrojenja i poligona na bojno polje.

Uspešno testiranje ispaljivanja laserskog zraka izvela je Laboratorija za odbrambenu nauku i tehnologiju (Defence Science and Technology - DST) u saradnji sa svojim partnerima.

(Aero.rs)

Video: British Airways u Beogradu posle trinaest godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>