• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kad se Airbus A380 od 500 tona sudari sa dronom: Ozbiljna šteta na avionu, BEA otvorila istragu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uprkos ozbiljnom potresu posada nije izgubila kontrolu nad avionom i uspela je bezbedno da sleti u Nicu

  • 0

Airbus A380 kompanije Emirates je pretrpeo značajnu štetu na desnom krilu prilikom sletanja na aerodrom Nica (NCE). Preliminarni rezultati istrage francuskih stručnjaka ukazuju na to da se avion sudario sa dronom, prenosi Airways Magazine.

Incident se dogodio u petak 18. avgusta kada je Airbus A380 registrovan pod oznakom A6-EOM bio u završnoj fazi leta, odnosno kada se posada pripremala da prizemlji avion. Nakon aktiviranja pretkrilaca (slats), koji između ostalog služe da uspore avion, kapetan i prvi oficir su osetli jake vibracije.

Uprkos ozbiljnom potresu posada nije izgubila kontrolu nad avionom i uspela je bezbedno za prizemlji grdosiju koja na poletanju može da teži i preko 500 tona,  tona na pistu 04L.

Nakon sletanja u Francusku posada je obavestila nadležne službe o vibracijama koje su osetili, a tim inženjera je nakon pregleda aviona otkrio oštećenja na krilu letelice.

Pretkrilce broj dva na desnom krilu A6-EOM je zadobilo veliku štetu zbog čega je avion prizemljen i povratni let za Dubai je otkazan.

Nakon relativno brze popravke, Emiratesov avion je ponovo postao plovidben i 22. avgusta se vratio u svoju bazu. Međutim, proći će još pet dana pre nego što će letelica ponovo ući u putnički saobraćaj i to na liniji Dubai - Bengaluru (BLR).

Da se ni jedan incident ne smatra bezopasnim pokazala je i francuska Agencija za istraživanje i analizu bezbednosti civilnog vazduhoplovstva (Bureau d'Enquêtes et d'Analyses pour la sécurité de l'aviation civile - BEA) koja je uprkos bezbednom sletanju pokrenula istragu povodom ovog događaja.

Preliminarni izveštaji istražitelja BEA-e pokazuju da se avion sudario sa dronom prilikom sletanja u Nicu. Francuski istražitelji su štetu klasifikovali kao "značajnu" te je ista gotovo sigurno imala potencijal da ugrozi bezbednost leta.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Presrećna Ivana Knol za Telegraf posle istorijske pobede Hrvatske i prolaska u polufinale SP

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>