• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

LATAM ne da Dreamliner na otpad: Popravka Boeinga 787 u koga je udarilo aerodromsko vozilo!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

LATAM nije bio spreman da otpiše ni deset godina star avion, uprkos velikoj šteti, te će letelica biti popravljena

  • 0

Južnoamerički avio-prevoznik LATAM je rastavio jedan od svojih Boeinga 787-8, a uprkos glasinama da će avion biti rashodovan iz kompanije poručuju da se radi na popravci letelice.

Avion sa registracionom oznakom CC-BBF koji pripada LATAM-ovoj čileanskoj podružnici (LATAM Chile) je u maju ove godine učestvovao u ozbiljnom incidentu u Bogoti (BOG) kada je zadobio značajna oštećenja. Naime, aerodromsko vozilo za prevlačenje aviona se usled pucanja šipke za vuču podvuklo pod Boeing 787 i oštetilo donji deo trupa.

Na video snimku nastalom nakon incidenta se vidi velika šteta koju je vozilo prouzrokovalo, a pored velikih ogrebotina može se primetiti da je došlo do penetracije kompozitnog trupa.

Uprkos velikoj šteti, LATAM nije bio spreman da otpiše ni deset godina star avion te će letelica biti popravljena, prenosi portal Aero Time. Rep Boeinga 787 je skinut kako vetar ne bi pomerao avion tokom procesa popravke.

LATAM u svojoj floti ima 32 Boeinga 787, a kompanija je korisnik varijanti -8 i -9.

Boeing 787 Dreamliner Shutterstock
Oštećeni avion CC-BBF je Boeing 787 u manjoj izvedbi -8, koji u dvoklasnoj kabinskoj konfiguraciji može da preveze 247 putnika. Letelica je proizvedena 2014. godine i isporučena je kompaniji LAN Airlines koja jedan od osnivača preduzeća LATAM.

Boeing 787 je jedan od najmodernijih aviona današnjice i svega nekoliko primeraka je do sada rashodovano.

Dva Boeinga 787, registrovana pod oznakama VP-CVL i VP-CVM su u februaru ove godine isečena uprkos činjenici da nisu bila oštećena.

Boeing 787 LATAM Foto: Shutterstock/Markus Mainka

Radi se o dva aviona koja su do 2019. godine letela za Norwegian Air, a kada je norveška avio-kompanija ušla u finansijsku krizu letelicu su uskladištene.

Nakon četiri godine provedenih u skladištu, vlasnik aviona nije mogao da pronađe kupca za parkirane Boeinge te je odlučio da ih rashoduje.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Sila 450 iznad Ćuprije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>