• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kad United Airlines krene u šoping: U jednom danu najavljena kupovina 110 aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isporuka novih aviona ne očekuje se uskoro - pre svega zbog kapaciteta proizvodnih pogona i problema u lancu snadbevanja

  • 0
United Airlines Boeing 787 Foto: Shutterstock

Američka avio-kompanija United Airlines najavila je juče (sreda, 4. oktobar) da će od  Boeinga i Airbusa naručiti 110 novih aviona.

Prevoznik sa sedištem u Čikagu je sa proizvođačem vazduhoplova iz Sijetla potpisao ugovor za kupovinu 50 novih B787 u po veličini srednjoj varijanti -9.

Preciznije, United Airlines je ranije ugovore "opcije" i "prava kupovine" sada konvertovao u potvrđene narudžbine Dreamlinera.

Sa evropskim Airbusom jedna od najvećih američkih aviokompanija potvrdila je nabavku 60 A321neo. 

Kompanija je takođe potpisala ugovor o opcijama za 50 Dreamlinera kao i još 40 Airbusovih aviona istog tipa.

Finansijski detalji ni jednog ni drugog ugovora nisu saopšteni. Boeing 787 -9 ima katalošku cenu od 292.5 miliona dolara, dok je nominalna vrednost jednog Airbus A321neo 125.5 miliona dolara, prenosi AP uz napomenu da aviokompanije često "pregovaraju značajne popuste sa proizvođačima"

Iz United Airlinesa poručuju da će mu u periodu između 2023. i 2032. godine biti isporučeno oko 800 potpuno novih letelica. Proširenje i modernizacija flote aviona samo je deo šireg plana United Next koji predviđa povećanje kapaciteta Unitedovih letelica.

Dolazak novih aviona u flotu United Airlinesa ne očekuje se uskoro - pre svega zbog kapaciteta proizvodnih pogona i problema u lancu snadbevanja.

Isporuke prvih Boeinga 787-9 zakazane su za 2028. godinu dok će poslednji primerci stići u flotu tek 2031. godine. Airbus će svoje avione takođe početi da dostavlja u 2028. godini, a ceo ciklus isporuka trebao bi da traje do 2030. godine.

Kompanija trenutno koristi 71 Boeing 787 i ovi avioni su u proseku stari 6 godina. Prevoznik trenutno ne poseduje ni jedan A321neo mada se prve isporuke iz prethodne porudžbine očekuju uskoro.

(Aero.rs/AŠ/SI)

Video: St Martin - Princess Juliana Airport: Prelepa Marija "hvata" avione

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>