• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Aegean Airlines od Vardara pa do Triglava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-prevoznik je već prepoznao da Skoplju nedostaju regionalne linije a pojačava svoje prisustvo i u Sloveniji, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj

  • 0

Nakon pokretanja direktnih letova između Skoplja (SKP) i Sarajeva (SJJ), grčki nacionalni avio-prevoznik Aegean Airlines planira proširenje mreže linija u regionu.

Tokom svečane ceremonije povodom pokretanje letova između Severne Makedonije i BiH, komercijalni direktor kompanije Roland Jaggi je izjavio kako Aegean Airlines želi da poveća svoje prisustvo na Balkanu. On je poručio da će njegova avio-kompanija nastaviti da razvija mrežu letova i nudi "nove mogućnosti povezivanja" u regionu.

Aerodrom Skoplje je više puta pokušavao da obezbedi direktne linije ka gradovima u bivšoj Jugoslaviji i Bugarskoj. Čini se da bi Aegean Airlines mogao da odgovori na potrebe makedonskog tržišta i poveže zemlju sa destinacijama koje ona smatra vitalnim.

Među potencijalnim destinacijama koje bi mogle da dobiju letove ka Skoplju su Podgorica (TGD) i Sofija (SOF), prenosi Ex-Yu Aviation News.

Ekspanzija u Severnoj Makedoniji

U prilog tvrdnji da je Aegean Airlines ozbijno zainteresovan za porast obima poslovanja u Skoplju govori i činjenica da se prevoznik prijavio za program subvencija vlade Severne Makedonije. Aegean Airlines je bio jedan od tri prevoznika koji se prijavio na tender za pokretanje novih linija iz Skoplja pre nego što je isti bio proglašen nevažećim.

Pored Sarajeva, prestonica Severne Makednoje je u regionu povezana i sa Ljubljanom (LJU), Splitom (SPU), Zagrebom (ZAG) i Beogradom (BEG). Letove ka srpskoj prestonici obavlja Air Serbia dok destinacije u Hrvatskoj pokriva Croatia Airlines.

Nedelju dana pre pokretanja Aegeanovih letova ka Sarajevu, Skoplje je dobilo direktnu vezu sa slovenačkom prestonicom do koje Wizz Air leti dva puta nedeljno.

Ljubljanja, Banja Luka, Podgorica, Zagreb, Beograd

Skoplje nije bilo jedino mesto gde je Aegean Airlines ekspanziju ove godine. Grčki prevoznik je takođe pokrenuo sezonske letove između Atine (ATH) i Ljubljane, a otvorio je i čarter liniju iz svoje glavne baze ka Banja Luci (BNX).

Prevoznik je takođe povećao kapacitete na liniji ka Podgorici dok su sezonski letovi ka Zagrebu produženi čak do januara.

Kompanija planira da u 2024. godini uvede dva dodatna leta na liniji Atina - Beograd čime će se broj nedeljnih frekvencija povećati na seda.

Olympic Air Skopje International Airport
Aegean Airlines je nacionalna avio-kompanija Grčke koja u svojoj floti ima 60 aviona. Prevoznik poseduje podružnicu Olympic Air - avio-kompaniju koja sa 15 turboelisnih aviona leti ka domaćim i regionalnim destinacijama.

Jedna od takvih je i Skoplje na kojem je ATR 72 u bojama Olympic Air postao redovan gost.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Željko Mitrović: Air Pink razmatra pokretanje avio-saobraćaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>