• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jett Wings Serbia: Od novembra 800 Indijaca na obuci u Vršcu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dolazak prvih kadeta u Vazduhoplovnu akademiju očekuje se 15. novembra

  • 0
Fotografije iz Vazduhoplovne akademije u Beogradu Foto: Vazduhoplovna akademija

Vazduhoplovna akademija iz Beograda objavila je u četvrtak da je sa "najnovijom avio-kompanijom iz severoistočnog regiona Indije" Jett Wings Airways, potpisala ugovor za program obule kadeta pilota nazvan JettWings Srbija.

Sporazum su potpisali generalni direktor JettWings Airways Sanjaj Aditja Sing, dr Goran Cvijović, generalni direktor Vazduhoplovne akademije i Radžaat Ahuja, direktor VR Global Ltd. u prisustvu Siniše Pavića, Ambasadora Republike Srbije u Indiji, navodi se u objavi VA

 
 
 
 
Ver esta publicación en Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Una publicación compartida de Jettwings Airways (@jettwings.airways)

Dolazak prvih kadeta u Vršac očekuje se 15. novembra. Jett Wings Serbia program obuke pilota u Vazduhoplovnoj akademiji predviđa obuku čak 800 pilota u narednih pet godina.

Program letačke obuke je osmišljen tako da piloti koji se školuju u Srbiji ispunjavaju kriterijume za evropsku licencu kao i uslove koje propisuje indijski nacionalni regulator DGCA (Directorate General of Civil Aviation), navodi VA

Program obuke sastoji se od holističkog teorijskog znanja, kao i od praktične obuke. U ovaj program obuke uključen je napredni UPRT (Upset Prevention and Recovery Training) program i MCC (Multi-Crew Cooperation).

Jett Wings se odmah po potpisivanju ugovora, 18. septembra, pohvalila dogovorenim i navela kako je Indija "najbrže rastuće tržište vazduhoplovstva i treće najveće tržište na svetu, ali se se suočava sa akutnim nedostatakom pilota, kako iskusnih kapetana tako i prvih oficira. Konzervativna procena od 15-16 pilota po avionu koji su naručile indijske avio kompanije znači da je potrebno 17.000 - 18.000 pilota u narednoj deceniji, odnosno 1.700 - 1.800 godišnje, od toga približno 1400 prvih oficira"

Fotografije iz Vazduhoplovne akademije u Beogradu Vazduhoplovna akademija

Za svog srpskog partnera Vazduhoplovnu akademiju - i dalje poznatu kod starije generacije vazduholovaca  pod ranijim nazivom Petar Drapšin - Indjici u svom saopšztenju navode da u VA "država Srbija ulaže 63 miliona evra  za dalje unapređenje, u infrastrukturu i objekte za podršku rasta avijacije" kao i da je VA "jedna od najstarijih škola na svetu, osnovana 1924."

Ambicije Jett Wingsa su velike. Inicijalno, kompanija želi da obuči 800 pilota u prvih pet godina, postoje planovi da se u Vazduhoplovnu akademiju pošalje još 1200 kadeta ukoliko potrebe budu bila dovoljno velike.

Jett Wings Airways je start-up avio-kompanija koja planira za pokrene letove sa aerodroma na severoistoku Indije. Sandžej Sing je za Business Today izjavio da će Jett Wings leteti sa Embraerima E175, a putnici će moći da kupe karte kako za putovanje u ekonomskoj tako i u biznis klasi.

Nabavka drugih tipova aviona nije isključena. Još jedan kandidat za flotu Jett Wingsa je i ATR 72 koji se pojavljuje u promotivnim spotovima kompanije.

Prvi avioni za Jett Wings trebali bi da budu isporučeni do kraja ove godine. Prevoznik će u početku leteti na 16 linija, a deo troškova bi trebale da pokriju subvencije vlade Indije koja finansijski stimuliše pokretanje regionalnih ruta.

Vazdušna povezanost severoistočne provincije Asam gde se nalazi sedište Jett Wings Airwaysa relativno je loša u poređenju sa potreba i sa drugim delovima države. Iako u njoj živi preko 30 miliona ljudi, regija je uglavnom "zaboravljena" od strane većih aviokompanija.

Zbog toga bi dolazak Jett Wingsa u glavni grad Guvahati ali i druge provincijalne aerodrome bio veoma značajan zbog bolje povezanosti sa ostatkom Indije.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation Open Day 2023, aerodrom Ečka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>