• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bojite se letenja? Ovaj kurs ima velike šanse da vas "natera" u avion, čak iako od njega zazirete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema poslednjim istraživanjima oko 25 miliona odraslih građana SAD (7.5% ukuone populacije) pati u većoj ili manjoj meri od aerofobije - straha od letenja

  • 3
strah od letenja Foto: Shutterstock/Ground Picture

Jeza. Vrtoglavica. Znojenje. Lupanje srca. Mučnina. Kratak dah. Drhtavica. Sve ovo su simptomi - jedan, više ili svi - koje mnoge osobe osećaju kada treba da polete avionom ili helikopterom. Ili kad se već nađu u nekom letećem prevoznom sredstvu. To jest, ako se uopšte usude da se nađu.

Prema poslednjim istraživanjima oko 25 miliona odraslih građana SAD (7.5% ukuone populacije) pati u većoj ili manjoj meri od aerofobije - straha od letenja.

U Zagrebu se već više od decenije održava kurs oslobađanjan od aerofobije namenjen svima onima koji doživljavaju veliku nelagodu kada treba kroče u avion.

strah od letenja Shutterstock/H_Ko
Da je aerofobiju moguće prevazići tvrdi Matej Emer - vođa Tečaja oslobađanja straha od letenja.

Njgov kurs je do sada pohađalo 300 polaznika koji su u velikoj meri uspeli da savladaju svoje bojazni i danas bez problema lete avionom.

U razgovoru za Aero.rs, Matej je pojasnio kako se kurs sastoji iz dva dela: teorijskog i praktičnog.

Polaznici u jutarnjim časovima dolaze u hotel u blizini zagrebačkog aerodroma, a tokom dana imaju časove i vežbe na kojima uče o samom strahu ali i načinima da se isti prevaziđe.

Među predavačima su piloti, kabinsko osoblje, meteorolozi ali i psiholozi.

strah od letenja Shutterstock/Milkovasa
Nakon teorijskog kursa, polaznici organizovano odlaze na zagrebački aerodrom gde započinje i praktični deo njihovg tečaja - samo letenje. Matej nam je objasnio da se za potrebe kursa polaznici lete na domaćoj liniji kompanije Trade Air između Zagreba (ZAG) i Osijeka (OSI).

Na ovoj ruti saobraća regionalni avion Saab 340 u kojem može da se smeti 35 putnika. Sva sedišta zauzmu polaznici kursa ali i njihovi predavači koji im pružaju podrškuod dolaska na zagrebački aerodrom pa sve do sletanja u Osijek.

Poslednju kurs u 2023. godini biće održan 22. oktobra, a prijava se može izvršiti na sajtu Tečaja oslobađanja straha od letenja.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Air Serbia JU10 sletanje u Manilu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    17. oktobar 2023. | 20:04

    Kada se, pre 15ak god, moj muž prvi put vozio avionom pitam ga kako je bilo... on odgovara " ko u vozu za Stalać samo što je visoko"... 😐

  • Pobor

    17. oktobar 2023. | 19:36

    Ne bojimo se letenja. Bojimo se padanja.

  • 000

    17. oktobar 2023. | 19:52

    Hocu na Maldive al se plašim? Pomoć dobro došla...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>