• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Montenegro duplira flotu: Još dva aviona stižu u Crnu Goru

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nove letelice trebale bi da imaju minimum 110 sedišta u ekonomskoj klasi

  • 1
Air Montenegro Salinger Igor

Crnogorska nacionalna avio-kompanija raspisala je tender za nabavku dva Embraera E190/E195.

Nove letelice biće nabavljene putem dugoročnog lizing aranžmana (dry-lease) i trebale bi da ostanu u floti nekoliko godina.

U tenderskoj dokumentaciji Air Montenegro navodi da bi avioni trebali da budu isporučeni između decembra 2023. i marta 2024. godine kako bi avio-kompanija spremno dočekala narednu letnju sezonu. Predviđeno trajanje lizinga je između tri i po do šest godina sa mogućnošću da se isti produži nakon isteka.

Air Montenegro Salinger Igor
Nove letelice trebale bi da imaju minimum 110 sedišta u ekonomskoj klasi.

Dolaskom dodatnih Embraera, Air Montenegro bi skoro duplirao svoju flotu aviona koja se trenutno sastoji od dva E195 i jednog Airbusa A320.

Postojeći Embraeri u floti su u vlasništvu Air Montenegra dok je Airbus letelica kratkoročno iznajmljena.

Pored dva E195 čiji se dolazak očekuje u narednim mesecima, Air Montenegro će svoju flotu, makar privremeno, proširiti sa još jednom letelicom.

Crnogorski avio-prevoznik je raspisao tender za nabavku regionalnog aviona tokom ove zimske i naredne letnje sezone, a u opticaju su kako Embraeri E190 i E195 tako i Bombardier CRJ900, prenosi Ex Yu Aviation News. Radi se o kratkoročnom lizingu sa posadama, održavanjem i osiguranjem, odnosno wet-lease aranžmanu (ACMI).

Ukoliko Air Montenegro uspe da nabavi sve planirane avione, tokom sledeće letnje sezone će moći da računa na čak pet letelica.

Dolaskom velikog broja dodatnih aviona Air Montenegro će gotovo sigurno povećati broj linija i letova u svojoj mreži.

Stjuardese Air Montenegra Air Montenegro

Ekspanzija Air Montenegra mogla bi da se odigra u Tuzli (TZL). Avio-kompanija je nedavno dobila dozvole da otvori linije iz BiH ka Mastrihtu i Istanbulu ali zvanična potvrda iz Air Montenegra da će se tako nešto dogoditi još uvek nije stigla.

Za letnju sezonu 2024. godine se očekuje da će biti rekordna i da će mnoge avio-kompanije i aerodromi imati bolje rezultate nego u pretpandemijskoj 2019. godini. Ostaje da se pokaže hoće li Air Montenegro uspeti da ostvari planirana proširenja flote i pokrene nove linije iz Crne Gore i regiona.

(Aero.rs/AŠ)

Video: Aviation Day South East Europe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>