• 9

Vreme čitanja: oko 5 min.

Živela konkurencija: Britanci se vratili u Beograd, Air Serbia i Wizzair oborili cene

Vreme čitanja: oko 5 min.

Detaljno smo analizirali cene avio-karata između Beograda i Londona, ali i od Beograda do SAD i Kanade

  • 9
British Airways A320neo Salinger Igor

Britanska nacionalna avio-kompanija British Airways 31. oktobra je obavila prvi let između Londona (LHR) i Beograda (BEG) posle punih 13 godina, vrativši se na aerodrom Nikola Tesla, o čemu je Aero.rs izvestio istog dana, a zatim smo vam doneli i veliku foto i video reportažu kako je sve to izgledalo na beogradskom aerodromu.

British će, makar u početku, povezivati prestonice Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije tri puta nedeljno - svakog utorka, petka i nedelje. Pored - u odnosu na postojeće - dodatnih opcija za putovanje u London, putnicima se nude, i to je upravo ono na šta British i Oneworld najviše račuanaju sa ovog tržišta, i primamljive konekcije na druge letove u mreži avio-kompanije.

British Airways, Aero.rs Foto: Nikola Tomić
Značaj dolaska British Airwaysa u Beograd ne ogleda se samo u većim brojkama opsluženih letova i putnika na beogradskom aerodromu. Najveću korist od British Airwaysa imaće upravo putnici koji više neće biti "taoci" viskoih cena karata koje su do sada držali Air Serbia i Wizz Air.

Već nakon prvog leta British Airwaysa tarife dva konkurenta značajno su smanjene i letovi za London su postali mnogo pristupačniji.

Do Londona za 5.300 dinara.. i to na Hitrou!

Aero.rs uporedio je cene karata Air Serbie, British Airwaysa i Wizz Aira na letovima izemđu Beograda i Londona i ovo su rezultati koje smo zabeležili:

U prvom delu istraživanja fokusirali smo se na period putovanja od 17. do 24. novembra.

Wizz Air koji je uprkos svom niskotarifnom imidžu do sada naplaćivao veoma visoke cene karata za letove ka London Lutonu (LTN) sada je konačno smanjio tarife. U promatranom periodu cena putovanja iz Beograda ka Londonu i nazad iznosi veoma niskotarifnih 53 evra.

Wizz Air Salinger Igor
Ukoliko umesto na Luton želite da sletite na aerodrom Heathrow, British Airways će vam za to naplatiti 150 evra.

U istom periodu Air Serbia je dosta skuplja i putovanje sa njom bi vas učinilo oko 25.725 dinara, odnosno 220 evra lakšim.

Kao i British Airways, Air Serbia takođe leti ka aerodromu Heathrow koji je u poređenju sa Lutonom dosta bliži centru grada. Svi iznosi se odnose na povratne letove.

Upoređivanje cena British Airwaysa, Wizz Aira i Air Serbie Air Serbia
Upoređivanje cena British Airwaysa, Wizz Aira i Air Serbie Wizz Air
Upoređivanje cena British Airways, Air Serbia Wizz AIr British Airways

Ako Novu godinu želite da provedete u britanskoj prestonici, do nje ćete ove zimske sezone putovati jeftinije. Za period putovanja od 29. decembra do 5. januara let Beograd-London-Beograd možete rezervisati za 85 evra ukoliko se odličite da putujete sa Wizz Airom.

British Airways će vam za isto putovanje, ali do aerodroma Heathrow, naplatiti skoro 175 evra dok je Air Serbia ponovo najskuplja opcija sa cenom od 29.367 dinara ili 250 evra.

Važno je napomenuti da je u osnovnu cenu karte Air Serbie i British Airwaysa uključen i kabinski prtljag, odnosno kofer koji putnici mogu da ponesu sa sobom u kabinu aviona.

British Airways A320neo Salinger Igor
Najjeftinija tarifa Wizz Aira dozvoljava unošenje samo ranca te ukoliko želite da ponesete i malo koferče, niskotarifna avio-kompanija će vam dodatno naplatiti takvo zadovoljstvo.

Ukoliko ste spremni da svoje putovanje malo "zakomplikujete" i rezervišete letove sa više avio-kompanija, možete proći još povoljnije. Konkurencija nikad ne spava - Air Serbia je odmah nakon uvođenja letova British Airwaysa značajno snizila cene karata za London, a to je pogotvo tačno kada se radi o letovima u jednom pravcu.

Na sajtu srpske nacionalne avio-kompanije moguće je rezervisati kartu za let Beograd - London Heathrow za svega 5.266 dinara (oko 45 evra) za 24. novembar.

ALS LHR www.airserbia.com

Ako želite da isprobate oba legacy prevoznika na ovoj ruti i vratite se u Beograd British Airwaysom, isto možete uraditi naredne nedelje, tačnije 1. decembra, za 88 evra.

Ukoliko vam ne smeta vožnja do malo udaljenijeg Lutona, svoj povratak možete delegirati i Wizz Airu koji će vas vratiti kući za 45 evra.

British Airways i Air Serbia Nikola Tomić

Za one čija je poseta Londonu ili Velikoj Britaniji iz više turističkog ili porodičnog razloga pa samim tim i fleksibilnija po pitanju prilagođavanja datuma povoljnijoj ceni, sigurni smo nećete imati problem da pronađete odgovarajući let za vaše potrebe i to prilično povoljno.

Ukoliko u grad na Temzi dolazite poslovno, očekujte malo veće izazove da pronađete pravu opciju za putovanje.

Trenutni red letenja British Airwaysa ne odgovara poslovnim ljudima koji bi, ukoliko koriste usluge britanskog prevoznika, došli u London tek pred kraj radnog vremena. U povratku bi na aerodrom Heathrow morali da dođu već ujutru zbog čega bi "izgubili" dan na poslu.

Situacija nije mnogo bolja ni sa Air Serbiom čiji letovi takođe ne odgovaraju potrebama poslovnih ljudi. Ukoliko imate važan poslovni sastanak u Kaneri Vorfu ili Vestminsteru, vaša najbolja opcija su prevoznici Lufthansa Grupe ili Air France-KLM koji nude brojne konekcije ka Londonu preko svojih čvorišta.

Druga opcija je naravno bar jedno noćenje u prestonici nekadašnje imperije što naravno sa sobom povlači dodatni utrošak i vremena i novca

Air Serbia Airbus Salinger Igor

Letovi za Severnu Ameriku

British Airways je prava globalna avio-kompanija čiji avioni lete ka velikom broju destinacija u celom svetu. Ono za šta se British Airways "specijalizovao" jesu letovi ka Severnoj Americi. Prevoznik iz svojih čvorišta na London Heathrowu i Gatwicku leti ka čak 29 destinacija u kontinentalnom delu SAD i Kanade.

Air Serbia takođe opslužuje tržište Severne Amerike ali sa znatno skromnijom mrežom letova. Srpski nacionalni avio-prevoznik trenutno povezuje Beograd sa Njujorkom (JFK) i Čikagom (ORD) te smo hteli da uporedimo cene karata dva prevoznika na ovim rutama.

Za putovanje iz Beograda do Njujorka koje bi se potencijalno realizovalo u periodu od 21. novembra do 3. decembra srpski prevoznik drži cenu od 80.753 dinara, odnosno oko 690 evra. Sličan period putovanja sa britanskom avio-kompanijom stajao bi vas čak 970 evra.

Upoređivanje cena Air Serbie i British Airwaysa Air Serbia
Upoređivanje cena Air Serbie i British Airwaysa British Airways
Upoređivanje cena Air Serbie i British Airwaysa British Airways

Situacija je slična i na letovima za glavni grad Ilinoisa. Dok Air Serbia naplaćuje 86.393 dinara (737 evra) za direktan let ka Čikagu, ukoliko se odlučite da u približno istom periodu putujete sa British Airwaysom platićete skoro 960 evra.

Neophodno je napumenuti da se politika prtljaga u dve avio-kompanije razlikuje i da Air Serbia dozvoljava unošenje većeg broja torbi. Osnovna cena karte Air Serbie dozvoljava unošenje dva čekirana kofera do po 23 kg kao i komad ručnog prtljaga do osam kilograma.

Upoređivanje cena Air Serbie i British Airwaysa Air Serbia
Upoređivanje cena Air Serbie i British Airwaysa British Airways
Upoređivanje cena Air Serbie i British Airwaysa British Airways

British Airways je u tom smislu manje velikodušan i bez dodatne naplate možete leteti sa jednim ručnim prtljagom i jednim čekiranim koferom. Na sajtu britanske avio-kompanije dostupne su određene tarife bez predatog prtljaga ali one nisu dostupne za sve letove.

Jedna od budućih potencijalnih linija Air Serbije jeste i aerodrom Pearson u Torontu (YYZ). Mada Air Serbia još uvek ne opslužuje ovu destinaciju, njen codeshare partner Turkish Airlines leti za Toronto.

Karta za povratni let od Beograda do Toronta sa presedanjem na Heathrowu može da se pronađe za 1076 evra dok let sa Air Serbiom i Turkish Airlinesom sa konekcijom u Istanbulu košta 1.261 vero. Promatrani period je od 5. do 11. decembra.

(Aero.rs)

Video: Otvorena nova poslovnica AirSerbia u TC "Galerija"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rile

    5. novembar 2023. | 14:34

    Građanima Srbije za Veliku Britaniju je potrebna viza. Viza je prilično skupa a procedura za dobijanje nije ni malo laka. Građanima Velike Britanije treba recipročno uvesti vize za Srbiju pod istim uslovima.

  • Boža zemunac

    5. novembar 2023. | 16:31

    Nemam želju da idem kod satanističkih Engleza.

  • ARS

    5. novembar 2023. | 16:49

    Ovo je tipičan ultimatum za Srbiju, ovde nam nisu potrebni dokazani neprijatelji Srbije i ko im to dozvoljava sobzirom na tretman Srba u Britaniji ?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>