• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi letovi na ekološki prihvatljivo gorivo (SAF): Virgin sa Boeingom 787, Emirates sa Airbus 380

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emirates i Virgin Airlines izveli test letove koristeći umesto konvencionalnog avionskog goriva - mešavinu organskog otpada, ulja i masnih nusproizvoda

  • 0
Virgin Atlantic flight 100 SAF Virgin Atlantic

Najpre je kompanija Emirates postala prva svetska avio-kompanija koja je 22. novembra izvela demonstracioni let avionom Airbus A380 koristeći 100% održivo avio gorivo (SAF).

Potom je jutros, 28. novembra, britanska kompanija Virgin Atlantic ser Ričarda Brensona podigla svoj Boeing 787 Dreamliner sa aerodroma Hitrou u Londonu (LHR) na prvi  transatlantski let ka aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku (JFK) koristeći samo ekološki prihvatljivo gorivo u svojim rezervoarima.

Ni na jednom od letova - nije bilo putnika, bar ne onih koji su kupili kartu. Ali, oba ova leta pokazala su da se i u ovoj grani industrije može ponašati mnogo odgovornije prema životnoj okolini.

Pitanje zagađenja jedno je od najtežih koje se često povezuje sa avio-industrijom i njenim transportnim kapacitetima. Utoliko je važnije što su ova dva leta obavljena u tako kratkom razmaku.

Do sada su mnoge kompanije, u želji da smanje emisiju ugljen-dioksida u atmosferu, mešale ekološki prihvatljivo gorivo (SAF) sa klasičnim avionskim gorivom u razmeri 50:50. Letovi kompanija Emirates i Virgin Atlantic prvi su koji su se oslanjali u potpunosti na SAF.

Takozvana održiva, odnosno ekološki prihvatljiva avionska goriva mogu se praviti od raznih elemenata, uključujući i kućni organski otpad, upotrebljeno kuhinjsko ulje, usevi raznih biljaka (kukuruza, suncokreta, pšenice itd).

Za let od Londona do Njujorka potrošeno je 50 tona ekološki prihvatljivog goriva, napravljenog od 88% otpadnih masnoća i 18 odsto otpada kukuruznih nusproizvoda.

Prema podacima servisa za praćenje avio-saobraćaja Flightradar24, let VS100 trajao je 7 časova i 16 minuta, a pređena je udaljenost od 5,554 km. Čast da uđe u istoriju kao prvi komercijalni avion koji je preletao Atlantik pogonjen u potpunosti sa ekološki prihvatljivim gorivom pripala je Boeingu 787-9 G-VIDA koji nosi ime Lucy in the sky, po pesmi čuvenih Bitlsa iz 1967. godine.

VS100 let Flightradar24
Airbus A380 kompanije Emirates poleteo je sa četiri tone goriva sa Međunarodnog aerodroma u Dubaiju (DXB), napravio krug nad Persijskim zalivom i vratio se na matični aerodrom. Let je trajao 32 minuta.

Ranije ove godine kompanija Emirates je napravila sličan let koristeći avion Boeing 777-300 ER.

Ova kompanija dobila je tokom prošlog meseca prvu količinu SAF goriva od kompanije Shell Aviation. Radi se o skoro 1.2 miliona litara ekološki prihvatljivog goriva koje je namenjeno za sedište avio-kompanije iz Dubaija.

"Zelena" goriva mogu da smanje emisiju ugljenika-dioksida do 85 odsto u poređenju sa konvencionalnim gorivom za mlazne avione.

Demonstracioni letovi poput ovih doprinose standardizaciji SAF letenja i proizvodnje ove vrste goriva, što je još uvek najveći problem.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>