• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sarajevo konačno sa novim linijama: Ryanair potvrdio, čeka se Wizz Air

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ryanair je jedan od tri avio-prevoznika koji je pobedio na tenderu za subvencionisanje novih linija koje je pokrenuo Kanton Sarajevo nakon iznenadnog povlačenja Wizz Aira

  • 0
Ryanair B737 Milena Đorđević

Nakon što je Wizz Air zatvorio bazu u Sarajevu i ukinuo 15 linija, najveći aerodrom u BiH konačno će dobiti nove letove niskotarifnih avio-prevozmika.

Ryanair je najavio da će otvoriti pet novih linija iz Sarajeva početkom naredne letnje sezone. Prestonica BiH tako će biti povezana sa novim destinacijama u Velikoj Britaniji, Italiji, Švedskoj, Belgiji i Nemačkoj.

Irski prevoznik će krajem marta i početkom aprila 2024. godine pokrenuti letove između Sarajeva (SJJ) i pet evropskih destinacija. Avionima Ryanair stizaće se do aerodroma London Luton (LTN), Geteborg (GOT), Milano Bergamo (BGY), Memingen (FMM) i Šarlroa (CRL), prenosi Ex Yu Aviation News.

Letovi ka Bergamu, Geteborgu i Šarlroi startuju 31. marta dok su prvi polasci na linijama za Memingen i London zakazani za 1. i 2. april. Ryanair će ka britanskoj prestonici saobraćati tri puta nedeljno dok će druge gradove opsluživati po dva puta sedmično.

Svi letovi obavljaće se avionima Boeing 737 iz drugih baza Ryanair-a.

Ryanair je jedan od tri avio-prevoznika koji je pobedio na tenderu za subvencionisanje novih linija Kantona Sarajevo. Pored Ryanaira, sredstva Kantona obezbedili su mađaraski Wizz Air kao i SunExpress.

Očekuje se da će i ove dve avio-kompanije uskoro objaviti nove linije iz Sarajeva.

Sarajevski aerodrom je u prošlosti bio baza Wizz Aira ali se mađarska avio-kompanije naglo povukla iz bosanskohercegovačke prestonice krajem 2022. godine. Glavni grad BiH tada je izgubio čak 15 linija, a među njima su i Memingen, Šarlroa i Geteborg do kojih će Ryanair uskoro leteti.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>